Američki radar zbunio Vladu

Odloženo aktiviranje radarskog sistema za nadzor mora zbog kvara na opremi iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i administrativnih komplikacija
121 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 19:14h

Aktiviranje radarskog sistema za nadzor mora, koje je bilo planirano za sredinu ove godine i u čijoj nabavci je Ministarstvu odbrane pomogao američki Stejt department, odloženo je jer je jedan njegov dio bio neispravan, kao i zbog administrativnih komplikacija koje su nakon toga nastale.

Nakon reklamacije, američka kompanija "Rayteon Solypsys" nadležnoj kancelariji u SAD odmah je isporučila novi radar, ali je zamjena usporena jer je Ministarstvo ekonomije tražilo da državna firma za trgovinu oružjem "Montenegro defence industri" (MDI), preko koje sve ide, pribavi izvoznu dozvolu koja se dostavlja carini prilikom izvoza robe dvostruke namjene.

"S obzirom na to da se radi o opremi dvostruke namjene, čim se završi sva zakonska procedura uređaji će biti zamjenjeni. Ministarstvo ekonomije je uvijek, kada je u pitanju uvoz opreme za potrebe Ministarstva odbrane, predmete rješavalo u zakonskom roku i po prioritetu", saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva odbrane.

Zgrada Ministarstva odbrane

Oni tvrde da su radari za nadzor mora i drugi senzori ispitani i da rade ispravno.

"U dijelu druge opreme, koja nije vezana za radare, ustanovljeno je da jedan mrežni uređaj, koji ne utiče na funkcionalnost sistema, nije ispravan", kažu u resoru koji vodi Milica Pejanović-Đurišić.

I Ministartsvo ekonomije tumači da je, za svaki izvoz robe dvostruke namjene, neophodna dozvolu koja se dostavlja carini.

"Bez obzira da li se radi o opravci u garantnom roku ili van garantnog roka, kao i da li se radi o državnom organu ili privatnom subjektu, zakon je isti", ističu iz kabineta ministra ekonomije Vladimira Kavarića.

Direktor MDI Zoran Damjanović je na jučerašnjem zatvorenom dijelu seminara o izvozu robe dvostruke namjene, gdje spada i radarski sistem, prema saznanjima "Vijesti", pitao za tumačenje ovakve situacije. On je smatrao da se radi o zamjeni, a ne izvozu i da su dozvole suvišne.

Sve što snimi može odmah stići u NATO

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je, koristeći sredstva iz programa Vlade SAD za vojnu pomoć stranim zemljama, nabavilo Mornarički komandno-informacioni sistem, koji će unaprijediti sistem nadzora mora, koji sadrži i radare i pripadajuću opremu koju je Vlada Crne Gore kupila svojim sredstvima, saopšteno je “VIjestima” iz ambasade SAD u Podgorici.

Radar daje operativnu sliku crnogorskog akvatorija u realnom vremenu

"Mornarički komandno-informacioni sistem, u kombinaciji sa radarima, obezbjeđuje Vladi Crne Gore mogućnost operativne slike u realnom vremenu crnogorskog akvatorija. On takođe obezbjeđuje mogućnost razmjene informacija između vladinih agencija, kao i sa susjednim zemljama i NATO-om. Ova razmjena informacija će pomoći Crnoj Gori da osigura svoju bezbjednost i doprinese bezbjednosti cijelog regiona”, ističu u ambasadi.

Ambasada dodaje da je vrijednost nabavke i instaliranja tog sistema u novom Pomorskom operativnom centru 1,5 miliona dolara i da će biti predstavljen tokom proslave predstojećeg Dana vojske Crne Gore u Komandi Mornarice u Baru. Dan vojske je 7. oktobar.

Galerija

Bonus video: