Američki razarač u Baru: Mornari najviše očekuju od hrane i raftinga

"Ovo je naša prva posjeta nekoj luci nakon godinu dana i raduje nas što ćemo upoznati ovu divnu zemlju "
83 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 16:05h

Posjetom Opštini Bar i dočekom ekipe crnogorskih novinara, te kolega iz Mornarice VCG, oficiri i mornari sa razarača USS “Vinston Čerčil” (DDG 81) američke VI flote počeli su petodnevnu posjetu Crnoj Gori. Ova posjeta, kazao je zapovjednik broda kapetan Majkl Hačins, sprovodi se kao dio planiranih zadataka u zoni odgovornosti VI flote.

"Ja i posada veoma smo uzbuđeni što smo u Crnoj Gori. Ovo je naša prva posjeta nekoj luci nakon godinu dana i raduje nas što ćemo upoznati ovu divnu zemlju sa bogatom istorijom i kulturom. Naše rutinske posjete gradovima u Evropi omogućavaju nam da ojačamo naše veze i promovišemo bezbjednost i sigurnost na moru.

Posjeta Crnoj Gori omogućiće da nastavimo da gradimo i razvijamo naše prijateljstvo. Kao dio Evropske komande, veoma cijenimo naše strateško partnerstvo sa Crnom Gorom i radujemo se što vaša zemlja može postati lider u regionu u rješavanju transnacionalnih pitanja",rekao je crnogorskim novinarima na pramcu razarača zapovjednik Hačins.

Američki kapetan je najavio niz vježbi sa Mornaricom Crne Gore. Tokom susreta u Opštini Bar sa predsjednikom Opštine Žarkom Pavićevićem i komandantom Mornarice VCG kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem, Hačins je kazao da je posjeta Luci Bar “nastavak napora VI flote na izgradnji globalnog pomorskog partnerstva sa Crnom Gorom i unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti”.

U sklopu zajedničkih vojnih vježbi biće demonstrirane metode ukrcavanja, pretraživanja i zapljene plovila, kao i razmjena iskustava u komandovanju i kontroli nad plovilima.

Najviše očekuju od raftinga i hrane

Kroz lavirint uskih brodskih hodnika i glavne stanice razarača, od helikopterskog hangara i kontrolnog centra stroja do komandnog mosta, novinare je proveo poručnik Metju Filmor, PR oficir “Vinstona Čerčila”. Ističući da je ovaj razarač ime dobio po bivšem britanskom premijeru koji je proglašen za počasnog građanina SAD, Filmor je ukazao da u floti SAD trenutno četiri broda nose imena stranih državljana.

Rodom iz Nešvila u Tenesiju, mladi poručnik je gostima preporučio da “obavezno” posjete njegov rodni grad kada dođu u SAD, “to je prijestonica naše kantri muzike”.

Što se posjete Crnoj Gori tiče, njegovi mornari su priznali da ne znaju mnogo o domaćinima ali i da imaju veliku želju da nauče što više. Najviše, kako su istakli, očekuju od raftinga, no, ništa manje ni od crnogorske kuhinje!

"Ne znam nešto mnogo o Crnoj Gori, našla sam nešto osnovnih informacija na internetu, očekujem da ću ovih dana upoznati nešto više, prije svega rafting i vašu nacionalnu hranu. Velika prednost rada u Mornarici je što srijećete različite zemlje, kulture i ljude", rekla je IT tehničar Tara Mejes koja je punih 12 godina u Mornarici.

Na pitanje “Vijesti “ kako je njoj, kao jednoj od 50 žena u posadi od 311 ljudi, ona je kazala da život žene na brodu “može ponekad biti stresan”.

"Ljudi očekuju da ti bude teže u obavljanju dužnosti jer si žena i onda moraš da dokažeš da žene mogu da urade posao isto kao i muškarci", rekla je Mejes.

Veze sa Ostrvom

Na pramcu razarača vijori se američki pomorski barjak- takozvani “Nejvi DŽek”-13 crveno-bijelih pruga preko kojih se prostire zvečarka, sa natpisom “Ne gazi na mene”. To je, ističe poručnik Filmor, znamenje na američki otpor prema britanskoj imperiji 1776. godine.

Veze sa Ostrvom prepliću se još i na komandnom mostu “Vinstona Čerčila” u čijem je brodskom restoranu inače nekoliko plakata i postera sa likom čuvenog britanskog premijera.

"Imamo veoma bliske odnose sa Velikom Britanijom i njihovom Kraljevskom mornaricom, pa je tako kod nas na mostu uvijek jedan oficir Britanac. Sada je to navigator i to veoma dobar", kazao je Filmor.

Đovante Vašington, protivpožarni tehničar, rekao je da mu je svaki radni dan na palubi “pun različitih uzbudljivih događaja”. Na novinarsku opasku da su Crnogorke najljepše žene na Balkanu, šeretski je odgovorio da to nije znao, ali, “to je svakako veoma koristan podatak”.

IT tehničar Džejkob Smit je tek nekoliko mjeseci na brodu: veli, izabrao je Mornaricu za profesiju jer je to odlična prilika da upoza različite zemlje, kao i da unaprijedi svoja IT znanja na brodu.

"Koliko sam zemalja obišao za 12 godina rada u Mornarici? Iskreno, ne mogu ni približno da vam kažem, toliko ih je mnogo bilo. U svakom slučaju, život na brodu je kao život u porodici, ovo je moj drugi dom", kazao je uz osmjeh Redžinald Pier Lis, mašinista.

Inače, ovo je treći dolazak razarača klase “Erli Bark” u Bar u ovom vijeku. Petog decembra 2003, na gat barske luke pristao je „Gonzales“ DDG-66, prvi američki ratni brod koji je uopšte uplovio u Crnu Goru u XXI vijeku, a desetog juna 2011. pistigao je i USS “Mičer”.

U luku pod Volujicom u ovom vijeku od američkih ratnih brodova pristajali su još i fregate FFG-32 “DZon L. Hol” 20. marta 2008, te „Klakring“ 13. aprila 2009.

Zapovjednička stolica je zakon

Na pitanje “Vijesti” da li i u američkoj Mornarici važi “zabrana” da bilo ko drugi od posade-jednako oficira ili mornara-sjedne u zapovjednikovu stolicu na komandnom mostu, odgovor je bio jezgrovit:

"Tačno. To je veoma tačno", glasio je odgovor poručnika Filmora praćen vrlo ozbiljnim izrazom lica.

Galerija

Bonus video: