Amfilohije: Ako je CG ona koja se odrekla Kosova i pljunula na kralja Nikolu, onda to nije moja CG

Srpska pravoslavna crkva, istakao je Amfilohije, je protiv svega što porobljava i unižava ljudsko dostojanstvo, i tjelesno i duhovno
113 pregleda 231 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2016. 17:33h

Eparhije budimljansko-nikšićka i zahumsko-hercegovačka organizovale su proslavu 140-godišnjice Vučedolske bitke i tom prilikom je osveštan hram svetog sveštenomučenika Atinogena, koji su na Vučjem dolu sagradile pomenute dvije eparhije. Proslavi je prisustvovalo više hiljada ljudi iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, kao i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, dok crnogorski zvaničnici, iako su bili pozvani, nijesu došli.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni episkop Atanasije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i vladika dioklijski Kirilo.

U besjedi mitropolit Amfilohije je kazao da je Vučiji do svjedočanstvo da bog nije u sili nego u pravdi, kao i da svaka borba na zemlji kojom se ne pobjeđuje smrt i koja ubija dušu i tijelo i čovjeka lišava vječnog i neprolaznog dostojanstva – nije sloboda.

“Na ovom mjestu pobijedila je pravda i istina Božija, pobijedila je ne samo sloboda koja nas je rodila, zemna i tjelesna, nego ona vječna sloboda od smrti i ništavila“, kazao je Amfilohije i dodao da su se kralj Nikola i ostali ratnici borili za slobodu i čast svoga naroda.

On se u besjedi osvrnuo i na napade da je srpska pravoslavna crkva protiv nezavisnosti Crne Gore i NATO saveza.

“Sad je zovu Montenegro. Vražje leglo! To nije Crna Gora Vučjega dola, Crna Gora Krusa, gdje je branjen njen obraz i gdje je ona stvarana. Ako je Crna Gora ona koja se odrekla Kosova i Metohije i pljunula na kralja i gospodara Nikolu I i na mučeničku krv onih koji su oslobađali Crnu Goru i Kosovo i Metohiju, to nije Crna Gora ni moja, ni mojih predaka, niti mojih potomaka”, kazao je Amfilohije.

Srpska pravoslavna crkva, istakao je Amfilohije, je protiv svega što porobljava i unižava ljudsko dostojanstvo, i tjelesno i duhovno.

“Šta je drugo NATO pakt nego nastavak nacifašizma koji je u krv zalio Evropu i svijet”, kazao je mitropolit.

Vladika Grigorije je kazao da novosagrađeni hram treba da bude mjesto spasenja, ali i mjesto mira za sve postradale vojskovođe i vojnike koji su se borili za slobodu.

“Ovo mjesto treba da bude mjesto odmora i preobražaja gdje će se krv ljudska spirati i umivati rosom božije blagodeti“, kazao je Grigorije i dodao da se poljana postavljanjem hrama preobražava od krvave u mirisnu.

Episkop Joanikije je kazao da je bog predvidio da Vučji do bude mjesto sabranja, a da novosagrađena crkva ujedini narod i pomakne sve granice koje su nasilno postavljene među braćom Crnogorcima.

Predsjednik Odbora za izgradnju spomen-crkve i načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić kazao je da se nada da će ova hram svetog Atinogena naći svoje mjesto u svim istorijskim udžbenicima srpskog naroda kao značajan spomenik kulture, duhovnosti i slavne istorije.

Na svečanoj akademiji govorio je akademik Matija Bećković, koji je rekao da je Vučedolska bitka nastavak Kosovskog boja, a da je novosagrađena crkva dokaz zajedništva crnogorskog i hercegovačkog naroda.

“Crkva nam je izdala nebeski pasoš za naše putovanje uvis. Crkva nije samo zdanje, nego i ona nauka koja se u njoj predaje i ona služba koja se u njoj služi. To je ona crkva od koje smo čuli svoje nacionalno ime, dobili jezik i pismo i nijesmo ih nizašta na svijetu mijenjali, kako bi nas gospod poznao i prizvao za svoje”, kazao je Bećković.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je da su nas bitke naučile tome da je “naša sloboda uvijek duboko vezana za državu”.

“Tamo gdje imamo državu, imamo slobodu. Srpski narod živi na različitim kontinentima ali je objedinjen u onome što jeste naše – vjera, kultura, jezik, pismo, krsna slava. Republika Srpska je upravo dokaz te slobode, jer da nema nje Srba ne bi bilo u Bosni i Hercegovini”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima Jugoslavija je velika, promašena, nacionalno–istorijska ideja srpskih vođa.

“Ni ona nije bila dovoljna da se pobijedi srpski narod. Danas kada imamo dvije srpske države sigurno možemo reći da smo na dobrom putu da odbranimo našu slobudu i identitet našeg naroda”, poručio je Dodik.

Okupljene su pozdravili i predstavnici plemena Vasojevića i Pipera, Sveto Martinović i Mitar Vuković.

Gradnja hrama započeta je prije skoro osam godina uz podršku Mitropolije crnogorsko-primorske i naroda Crne Gore i Hercegovine.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovala su društva „Piva“ iz Plužina, „Tešan Podrugović“ i „Sava Vladisavić“ iz Gacka, „Zora hercegovačka“ iz Bileće, etno-grupa „Vasilisa“ iz Bileće, guslari Stevan–Mišo Popović i Zdravko Knežević i hor Prepodobne Mati Angeline, pod dirigentskom palicom prof. Ane Bojić.

Galerija

Bonus video: