Amfilohije: Crkva poštuje crnogorsku državu, ali se ne odriče sebe

Amfilohije je pojasnio da se pomjesna Crkva naziva Srpskom pravoslavnom zbog toga što su većina hrišćana koji njoj pripadaju Srbi
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 09:29h

Srpska pravoslavna crkva (SPC) poštuje državu Crnu Goru i njene vrijednosti, ali ne može se odreći svog imena i propovijedi, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je, kako je saopšteno iz Mitropolije, rekao da je Crkva gonjena i da je stradala kroz svu istoriju.

Amfilohije je, kao primjer gonjenja Crkve, naveo izjavu visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, Miodraga Vukovića, koji je, kako se navodi, rekao da SPC u Crnoj Gori ne postoji.

Amfilohije je kazao da crkva nije zadužena za priznavanje država i nacija i da se zna ko priznaje države.

"Crkva je da poštuje državu, da poštuje poredak, da poštuje ustav – i kao što je to činila kroz vjekove, tako čini i danas. Ona poštuje Crnu Goru kao međunarodno priznatu državu, poštuje sve one vrijednosti koje ima ta Crna Gora, poštuje onoga koji se izjašnjava da je Hrvat, onoga koji se izjašnjava da je Albanac, da je Crnogorac ili Srbin", rekao je Amfilohije.

S druge strane, kako je dodao, ona ne može da se odrekne sebe.

"Svoga bića, svoje istine, svoga svjedočenja, svoje propovijedi, svoga imena potvrđenog i priznatog na vaseljenskom planu".

Amfilohije je pojasnio da se pomjesna Crkva naziva Srpskom pravoslavnom zbog toga što su većina hrišćana koji njoj pripadaju Srbi.

"Ali među njima su i braća Rusi, i Grka ima, i Francuza, i Španaca, i Argentinaca. U Brazilu imamo četiri sveštenika Brazilijanca koji sada pripadaju mojoj Eparhiji buenosaireskoj. Njima niko ne smeta da budu Brazilijanci, čak se radujemo tome, ali naša radost je veća što su oni postali organski dio pravoslavne Crkve", rekao je on.

Amfilohije je upitao "zašto im ne smeta što se zove Crnogorska mitropolija, ako im smeta što se zove SPC", dodajući da su crnogorske nacionalne potrebe pokrivene imenom Crnogorska mitropolija.

On je naveo da je u pitanju to što je "Crkva Hristova raspeta od početka pa do danas i ljudi koji u Boga ne vjeruju".

"Oni bi sad htjeli da se mi njima podredimo, njihovim sistemima da se podredimo. Neće to tako moći, jer Crkva Božija je starija i od države i od nacija i šira i od država i od nacija", zaključio je Amfilohije.

Bonus video: