Amfilohije: Dako novi ministar prosvjete bude pismeniji od onoga prije njega

Svetosavskoj akademiji u Kolašinu, koja se organizuje 15. put prisustvovali su predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić i funkcioner Demokratskog fronata (DF) Goran Danilović
93 pregleda 43 komentar(a)
Amfilohije, Svetosavska akademija Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Amfilohije, Svetosavska akademija Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.01.2015. 20:11h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da se nada da će minstarstvo prsvjete što prije vratiti svetosavsku proslavu u crnogorske škole.

On je to rekao na Svetosavskoj akademiji u Kolašinu. Prema riječima mitropolita Amfilohija, što prije minisitri "vrate poredak kakav je nekad bio u školama, to bolje za njih".

"Dako novi ministar prosvjete bude pismeniji od onoga koji je bio prije njega (Slavoljub Stijepović), pa će i ministarstvo vratiti poredak u našim školama, kakav je bio od kada postoje škole u Crnoj Gori. Ja sam uvjeren da će to doći prije ili kasnije. Što prije bolje za minsitre i njihove vlade", reko je on.

Svetosavskoj akademiji u Kolašinu, koja se organizuje 15. put prisustvovali su predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić i funkcioner Demokratskog fronata (DF) Goran Danilović.

Pored predstavnika aktuelne lokalne vlasti iz SNP i DF, među zvanicama su bili i bivši predsjednik Opštine Darko Brajušković i još nekoliko funkcionera bivše vlasti i njegovih partijskih kolega.

U sali nije bila aktuelna predsjednica Opštine Željka Vuksanović (Socijademokrtska partija), pa je mitropolit crnogorsko-primorski i to prokomentarisao.

"Nadam se da će i ova moja sinovica, predsjednica Opštine, koja je još mlada u međuvremenu sazrijeti uz vašu pomoć, pa da će me iduće godine dočekati onako kao što su se ovdje uvijek dočekivali mitropoliti Crne Gore i brda", kazao je on.

Amfilohije je ponovo kritikovao što ga kako je kazao, na ulazu u Kolašin dočekuju latinični natpisi. Kolašin je, prema njegovim riječima, od osnivanja bio "ćirilični grad".

"Evo ga sada postao latinični grad, kao da ulaziš u Zagreb. Kada bi me tamo dočekali latinicom pozdravio bih s poštovanjem, ali sam rastužen što me Kolašin dočekuje latiničnim natpisom", kazao je on.

Bonus video: