Teške optužbe MCP u proglasu: Hoće da otimaju hramove

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije je govorio o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu"
95553 pregleda 562 komentar(a)
Trojčindanski sabor, Foto: Savo Prelević
Trojčindanski sabor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2019. 19:12h

"Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije, eparhija, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda kojih je više od 95 odsto državljana Crne gore...Više nego jasno je da se Predlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama", kazao je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

Više hiljada ljudi okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici na Trojčindandskom saboru.

Okupljenima je podijeljen proglas u kom piše da je Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je 16. maja utvrdila Vlada "nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora.

Joanikije je u proglasu pročitao da zahtjevaju od Vlade da povuku predlog zakona i pripreme novi koji će biti u saglasu sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovjesti.

Oni su se zakleli i zavjetovali da će čuvati, obnavljaiti i braniti svoje svetinje, "ćivote naših svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove naših predaka".

Umirovljeni zahumsko-hercegovački episkop Atanasije blagoslovio je skup i poručio da ne provociraju Hercegovce, jer će uzeti mošti svetog Vasilija Ostroškog i prebaciti ga u Hercegovinu.

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije je govorio o Saboru, pravoslavlju i pozvao je one "koji bi da skrnave mošti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog da se vrate sebi i Bogu".

Pozvao ih je da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski "da ne stvaraju razdore i mržnju".

Iz Mitropolije su juče uputili poziv vjernicima da ispred hrama ne budu nikakve ideološke, političke ili nacionalne zastave i simboli, što su okupljeni ispoštovali.

U Mitropoliji navode da je Sabor reakcija na Vladin Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se, ukoliko bi bio usvojen u Skupštini Crne Gore, dovodi u pitanje dostojanstvo i imovina Crkve.

"Svetu arhijerejsku liturgiju služe Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom". "Na kraju liturgije episkopi će saopštiti poruku vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu naše vjere i svetinja, u duhu mira i ljubavi i uzajamnog poštovanja", prenosi Mitropolija.

Bonus video: