Amfilohije Mićunoviću: Vi ste surovi i nepromišljeni

Razlog ukidanja rješenja je "povreda zakona o zaštiti kulturnih dobara", a Ministarstvo kulture tražilo je obustavu radova i “vraćanje kulturnog dobra u prvobitno stanje”
55 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2012. 19:58h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je otvoreno pismo ministru kulture Branislavu Mićunoviću, u kojem izražava čuđenje povodom odluke tog ministarstva da im ukine rješenje koje su dobili od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, na osnovu kojeg su mogli da naprave projekat izgradnje prodavnice suvenira i palionica svijeća u manastiru Morača.

Razlog ukidanja rješenja je "povreda zakona o zaštiti kulturnih dobara", a Ministarstvo kulture tražilo je obustavu radova i “vraćanje kulturnog dobra u prvobitno stanje”.

Amfilohije je podsjetio da je direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Snježana Simović, zbog izdatog odobrenja, ne samo razriješena dužnosti direktora, već kažnjena oduzimanjem konzervatorske licence.

“Uprava manastira Morača, upravo radi zaštite samog hrama, naročito njegovog svestrano ugroženog dragocjenog živopisa

Radović je pitao ministra i da li je, oduzimajući gospođi Simović konzervatorsku li cencu, prethodno razmotrio koliko ima u Crnoj Gori stručnjaka s konzervatorskim licencama

On dodaje da je Uprava ovo odobrila shvativši svu ozbiljnost ugroženosti kulturnog dobra i potrebu njegove istinske zaštite: “Zar Vam se ne čini da Vašim rješenjem, bez prijedloga bilo kakvog boljeg rješenja, upravo prepuštate daljem propadanju i ugrožavanju ono što je srž i suština samog kulturnog dobra”.

Pitao je ministra i da li je, oduzimajući gospođi Simović konzervatorsku li cencu, prethodno razmotrio koliko ima u Crnoj Gori stručnjaka s konzervatorskim licencama.

Amfilohije je Mićunoviću skrenuo pažnju “ na začuđujuću nepromišljenost njegovih službi po ovom pitanju”, te izrazio čuđenje kako je Ministarstvo po pitanju suvenirnice i palionica svijeća tako brzo i tako surovo sankcionisalo rad Uprave manastira i Upravu za zaštitu kulturnih dobara.

“A istovremeno ne radite ništa na očuvanju tog predjela. Kako nam je poznato, isto Ministarstvo nije uzelo niti uzima bilo kakvo aktivno učešće u zaštiti ne samo manastira Morače u cjelini, nego i sveukupnog jedinstvenog u Evropi Moračkog basena, kako po mikroklimi i biosvijetu, tako i po praistorijskom neproučenom kulturnom nasljeđu.

O ekološkoj i životnoj ugroženosti branama na Morači grada Podgorice, Zete i Skadarskog jezera, da i ne govorimo”, piše u pismu.

Amfilohije pita ministra “da ako već sada vlaga i smog ugrožavaju hram i njegov živopis, što li će tek biti sa podignutim vodostajem Morače maltene do samog praga ove svetinje, prodorom vode u kamene pećine na kojima je Manastir sagrađen, neminovnim obrušavanjem podvodnog zemljišnog kompleksa s druge strane Morače...”.

Bonus video: