Amfilohije o slučaju Ivanova korita: To je gaženje vjerskih prava

Amfilohije je naveo i da "papagajski ponavljana floskula daje Crnogorsku mitropoliju ukinuo dekretom kralj Aleksandar"
26 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 11:42h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da nedavni događaj na Ivanovim Koritima u kojem su sveštenici te organizacije spriječeni da iz bezbjednosnih razloga održe službu u hramu, predstavlja gaženje elementarnih ljudskih i vjerskih prava.

U saopštenju poslatom medijima navodi se da je Amfilohije uputio pismu predsjedniku Filipu Vujanoviću, te daje u njemu naveo daje MCP organski nastavak Mitropolije crnogorske iz vremena Kraljevine Crne Gore i bivših Jugoslavija.

On se u pismu, kako se navodi, pozvao na Upitnik koji je pisala crnogorska Vlada, a u kojem je napisano da je Srpska Pravoslavna Crkva čak i "registrovana" u Crnoj Gori, napominjući da je "vjerska zajednica osnovana 2000. godine pod nazivom Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), stekla danom svoje registracije prava svog organizovanja, sricanja imovine, ostvarivanja vjerskih prava".

"To što je ova zajednica protivzakonito prisvojila sebi ime "CPC" ne daje joj nikakvo pravo, ni kanonsko, ni legitimno-ustavno da sebe smatra nastavkom i nasljednicom Crnogorske Mitropolije, odnosno Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, kao ni vlasnikom njenih hramova i imovine", smatra Amfilohije.

Prema njegovim riječima, svakome je poznato da Crnogorsku Mitropoliju, takav joj je naziv u Ustavu od 1905.godine, nije niko nikad ukidao.

Amfilohije je naveo i da "papagajski ponavljana floskula daje Crnogorsku mitropoliju ukinuo dekretom kralj Aleksandar 1920. godine predstavlja običnu laž i besmislicu".

On je ocijenio da je "svakome iole pravdoljubivom i razumnom jasno da pristalice novoformirane vjerske zajednice "CPC" mogu jedino preko suda tražiti svoja prava, ukoliko smatraju da su im zakinuta".

"To znači da su službeni organi dužni da štite hramove od njihovih upada i nasilja, kao što su obavezni da štite svaku drugu privatnu ili državnu imovinu od bilo kakvih uzurpatora i kradljivaca, a ne da izjednačavaju takve sa zakonitim vlasnicima. Samo na taj način će se pokazati da je Crna Gora zaista ustavna i pravna država i da njeni organi obavljaju svoje zakonom propisane obaveze", ocijenio je on.

Galerija

Bonus video: