Amfilohije: Podgorički hram je finansiralo i Ministarstvo vjera Srbije

Amfilohije ranije danas je kazao da je izgradnja hrama koštala oko šest miliona eura te da su u finansiranju učestvovali mnogi
152 pregleda 202 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2013. 18:11h

Osim crnogorskih institucija i preduzeća, i Ministarstvo vjera Srbije je finansiralo izgradnju hrama u Podgorici, saopštio je večeras mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović.

On je u emisiji "Načisto" Televizije "Vijesti" ponovio da su izgradnju šest miliona eura vrijednog hrama Hristovog vaskrsenja, koji će u ponedjeljak biti svečano osveštan, učestvovali brojni donatori, između ostalog i Vlada Crne Gore i radnici državnih preduzeća koja su sada uglavnom u velikim finansijskim problemima, poput KAP-a i dnevnog lista Pobjeda.

Amfilohije je kazao da je Podgorica do sada bila jedini glavni grad bez "sabornog hrama, katedrale, koji su znakovi rapsoznavanja jednog grada i svetinje koje su osvjetljavale istoriju vremena".

Na pitanje novinara da li je proglašenje osveštanja hrama za najveći istorijski događaj Crne Gore zapravo nipodaštavanje brojnih trenutaka iz istorije Crne Gore, popu izgradnje Cetinjskog manastira, otvaranja prve štamparije, Berlinskog kongresa... Amfilohije je odgovorio odrično.

"Hram objedinjuje sve te događaje i čuva pamćenje iskonsko", rekao je Amfilohije, navodeći da je i mitropolit Mihailo dobrodošao, ali da se "obuče u ono što jeste".

Amfiolohije je takođe negirao tvrdnju nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića koji je nedavno izjavio da je Vlada pomogla izgradnju hrama sa 7 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

"Ne, Bulatović je kazao da je Vlada donijela odluku o pomoći od sedam miliona ali je isplaćeno samo 1,5 miliona, dakle samo dio odobrenog novca", rekao je Amfilohije.

On je kazao da ne zna da su braća Šarići, koji su ktitori crkve u Pljevljima, osumnjičeni za krijumčarenje droge i nije odgovorio na pitanje da li će se njihovoj firmi, MAT kompani, oduzeti orden koji joj je crkva dala.

"Ne znam ja, ne mogu sve da pratim. Znate li kome je sve dat orden", rekao je Amfilohije, dodajući da je problem posljedica duhovnog posrnuća.

Susret sa Đukanovićem bio "divan"

Na pitanje da li je istina da se nedavno sreo sa premijerom Mila Đukanovića, Amfilohije je kazao da je to tačno, ali nije želio da iznosi detalje tog susreta.

"Ne znam zašto je to toliko interesantno, nije ni prvi ni posljednji put", rekao je Amfilohije i, na opasku novinara da su bili u sukobu, kazao da ni on nije ostao dužan Đukanoviću u verbalnim duelima.

"On je političar i ima svoje pravo da kaže i ja sam odgovorio na način na koji se to odgovara u Crnoj Gori", rekao je Amfilohije, dodajući da je susret sa Đukanovićem bio "divan".

Amfilohije nije htio da komentariše najavljeno održavanje Parade ponosa u Podgorici, za koji je ranije imao samo riječi osude.

Bonus video: