Amfilohije: Polatinjena vlast stvara istorijski nepostojeći identitet

"Došla su neka nova vremena, nijesu mnogo mudra ni pametna, ali daće Bog, vratićemo se sami sebi, svojoj pameti i savjesti", rekao je mitropolit Amfilohije
4440 pregleda 19 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com

U Crnoj Gori u posljednjih 30 godina obnovljeno je i "vaskrslo" preko 700 hramova, sa dva velika hrama - u Podgorici, posvećen Hristovom vaskrsenju, i Baru posvećen Svetom Jovanu Vladimiru, kazao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

On je tokom liturgije u srkvi Svetog Arhangela Mihaila na Crkvinama kod Kolašina rekao da je "Crkva Hristova 2.000 godina gonjena i progonjena, razapinjana u svim zemaljskim narodima".

"Mi smo svjedoci tog strašnog raspeća u vrijeme bezbožnih boljševika – titoista, koji su raspinjali Crkvu Božiju, posebno u Crnoj Gori. Ubili su Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i preko 120 najboljih sveštenika Mitropolije, a o vjernima da ne govorimo"

Naveo je i da su "bezbožnici natjerali narod da napusti svoje hramove, tako da su oni postali pustolovine".

"Mislilo se da je Crkva uništena i da je više nikad biti neće. Takvo je stanje bilo sve do 90-ih godina. Ali od 90-ih godina Gospod je posvjedočio da je Crkva, ne samo Crkva raspeća, nego i Crkva vaskrsenja. Preko 700 hramova je obnovljeno i vaskrslo u Crnoj Gori ovih poslednjih 30 godina sa dva velika hrama: u Podgorici, posvećen Hristovom vaskrsenju, i Baru, posvećen Svetom Jovanu Vladimiru", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je ukazao i na pogubnost napuštanje "ćiriličnog pisma i na Crkvinama".

Kazao je da je došlo vrijeme da se brani obraz i duša, ali i svoje pismo i da je u Crnoj Gori sve što je značajno od prastarih vremena napisano ćirilicom.

"Došla su neka nova vremena, nijesu mnogo mudra ni pametna, ali daće Bog, vratićemo se sami sebi, svojoj pameti i savjesti. Nadam se da će se ova Crna Gora, zapravo njena vlast, koja se polatinila i odriče sebe i stvara neki novi, u istoriji nepostojeći, identitet, vratiti sebi. Mi smo utemeljeni na korijenju koje je donosilo i koje će i ubuduće donositi pravih plodova", poručio je mitropolit Amfilohije.

Bonus video: