Amfilohije služio liturgiju, go-go igračice plesale na stolovima

Izostalo je veliko narodno kolo neoženjenih momaka i neudatih djevojaka pored crkve, ali je broj šatora sa pjevačicama bio znatno povećan
243 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 19:58h

Na tradicionalnom, velikom narodnom ilindanskom saboru kod crkve Ružice na Sinjajevini, oko dvije hiljade okupljenih zabavljali su se na razne načine. U krugu od nekoliko stotina kvadratnih metara, liturgiju je služio Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, dok su na drugom kraju skupa plesale go-go plesačice.

Ni ove godine nije izostalo takmičenje u viteškim disciplinama, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj.

Postavljeni su bili brojni štandovi sa slatkišima, brojanicama, ikonama, roštilj-majstori bili su neumorni, a, policajci zaduženi za bezbjednost skupa, besposleni, uživali su u zvucima gusala i turbo- folk pjesama.

Za razliku od ranije, izostalo je veliko narodno kolo koje su svojevremeno igrali neoženjenji momci i neudate djevojke pored crkve, ali je broj šatora sa pjevačicama bio znatno povećan, što su primjetili oni koji ne dolaze prvi put na ovaj sabor.

Jelena Kljajević iz Mojkovca dio je mlađe genarcije koja već godinama dolazi na sabor, jer se istovremeno, kako je rekla, "zabavi i ispoštuje tradiciju svojih predaka".

"Od kad ja dolazim, ovo je najslabije posjećen skup, ali ima najviše šatora - kafana i onih koji su došli da zarade nešto", kazala je ona.

Jedna od onih koji su došli da zarade je i Milanka Drašković Kljajić iz Bijelog Polja, koja sa svojim roštiljem i štandom ide na gotovo sve vašare širom Crne Gore.

To joj je, kako tvrdi, jedini izvor zarade:

"Ranije se nešto moglo i zaraditi. Tada je bilo više naroda, a manje šatora. Vidjećemo kako će ići danas".

Između šatora, štandova, crkve i dima roštilja šetao je veliki broj onih koji su došli da se podsjete starih vremena, sretnu prijatelje iz drugih gradova, popričaju sa nekom lijepom đevojkom, poklone se svetinji, zapale svijeće ili jednostavno uživaju u ljepotama planine.

Mišljenja starijih posjetioca su podijeljena - Novo Dragojević koji iz Danilovgrada koji dolazi deset godina uzastopno, kazao je da danas situacija bolja, jer narod dolazi da se pokloni svetinji i oda prizanje precima koji su izgradili crkvu na Sinjajevini.

No njegov sugrađanin Božidar Brajušković smatra da je ranije bilo ljepše gledati kako "omladina igra kolo, gledati trke konja i vuču konopa".

Mlađi koji su dan proveli na Sinjajevini ne žale mnogo za zbivanjima koji su obilježili sabore prethodnih godina.

Izuzev mjesta pored crkve na kom su se održavali kulturno umjetnički program i viteške igre, oni su se najviše zadržavali pod šatorom u kom ih je svojim plesom razonodila crnokosa go-go igračica.

Pod šatorom u kojem su plesale go-go igračice, reporter “Vijesti” zatekao je i policajce zadužene za bezbjednost skupa.

Oni su potvrdili da je bezbjednost na visokom niovu i ako se ranijih godina dešavalo da se sabor završi ponekom tučom

Migo Đurović je na Sinjajevini, kako kazao, "zbog tradicionalnog okupljanja, Ilindana i zbog toga što je ovo planina na koji Bjelopavlići izdižu".

"Ovdje uvjek vidim meni drage ljude i prijatelje iz drugih gradova i zgodne đevojke. Interesantno je porazgovarati sa ljudima i podijeliti mišljenje, uživati u prirodnim ljepotama najljepše planine u Crnoj Gori", kazao je on.

Iz nekoliko šatora pod kojima su pjevači i minimalno obučene pjevačice zabavljali goste čule su se razne pjesme, počev od turbo-folk hitova, crnogorskih pjesama, starih narodnih hitova pa do pjesama koje veličaju Čiča Dražu i ostale srpske junake, ali je ako se izuzme usijana atmosfera pod šatorima sa plesačicama veliki narodni sabor protekao prilično mirno.

Ristić kamen težak 15 kg, bacio preko 10 metara

Najbolji u viteškim igrama bili su Danilo Ristić, Marija Bogavac i Radovan Čobeljić.

Ristić je kamen težak 15 kilograma bacio 10,93 metara, čak za dva metra više od drugoplasiranog Krsta Radevića.

Marija je u disciplini skok u dalj iz mjesta, sa 2,23 metra bila bolja od Milice Vukadinović, koja je skočila desetak santimetara manje. U istoj disciplini kod muškaraca najbolje je skočio Čobeljić sa 2,98 metara.

Mitropolit Amfilohije, nakon odslužene liturgije, pridružio se posjetiocima koji su uživali u viteškim igrama i nadmetanju mladih, a crkveni hor sve vrijeme pjevao je duhovne pjesme, što se po riječima stalnih posjetioca sabora, od kad se Ilindan obilježava u režiji dvije organizacije desilo prvi put.

Galerija

Bonus video: