Amfilohije: Zakon o slobodi vjeroispovijesti je plod bratomržnje i bezakonja - Vijesti.me
"CG JEDINSTVENA PO POKUŠAJU MIJENJANJA IDENTITETA JEDNOG NARODA"

Amfilohije: Zakon o slobodi vjeroispovijesti je plod bratomržnje i bezakonja

Po njegovim riječima, litije širom Crne Gore povodom "bezbožnog zakona koji ponovo izaziva duh bratoubilaštva" pokazuju da je narod te zemlje vaskrsao

Amfilohije
Amfilohije (Foto: Boris Pejović)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je danas da je Crna Gora jedinstven slučaj u Evropi u kome se pokušava promjena identiteta jednog naroda i njegovog bića. 

On je u Beogradu, gdje je u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i vjerujućeg naroda primio plaketu Večernjih novosti za kolektivni podvig za odbranu srpskih svetinja, naveo da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti "plod ideološke bratomržnje i bezakonja" iz perioda Drugog svjetskog rata. 

"Crna Gora je kroz svoju istoriju imala dvije vrste žrtvovanja, jednu za vjeru i otačastvo, a sa druge strane je imala i opako sjeme bratomržnje koja se od plemenske nastavila dinastičkom 1918-19. a potom se pretvorila u mržnju između četnika i partizana u Drugom svjetskom ratu. Nadali smo se da je prestala, ali je plod te bratomržnje i bezakonja upravo ovaj zakon koji je donijet u Crnoj Gori", rekao je Amfilohije.

Po njegovim riječima, litije širom Crne Gore povodom "bezbožnog zakona koji ponovo izaziva duh bratoubilaštva" pokazuju da je narod te zemlje vaskrsao.

"To je za mene nešto što nisam očekivao ni znao da u tom narodu ima toliko ognja vjere i bratske ljubavi. Narod je nedavno otkrio svoje istinsko dostojanstvo, svoje pravo lice", dodao je mitropolit crnogorsko-primorski.


Vidi sve komentare