Ana Đukanović došla zbog duga za kolektor u Budvi

Postrojenje koje je u oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, praktično je uvelo u finansijske probleme lokalnu upravu
297 pregleda 38 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2017. 19:53h

Advokatica Ana Đukanović predvodila je juče delagaciju njemačke kompanije WTE koja se sastala u Opštini Budva sa gradonačelnikom Draganom Krapovićem, kako bi se našlo rješenje za problem izmirenja milionskog duga lokalne uprave za izgradnju kolektora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sastanku je prisustvovao i njemački ambasador i predstavnici austrijske Ambasade.

Đukanovićeva, pravni zastupnik WTE čiji je vlasnik koncern EVN u većinskom vlasništvu Austrije, ponovila je navodno sve ono što su predstavnici njemačke kompanije u više navrata isticali - da lokalna vlast mora što prije da započne sa isplatom dugova, koji su dostigli 14,5 miliona eura.

WTE je preko javnog izvršitelja u dva navrata u proteklih nekoliko mjeseci dostavio naloge Opštini za prinudnu naplatu.

Prvi nalog na 5,5 miliona i drugi na 9, Opština je osporila pred Privrednim sudom.

Sud još nije odlučio da li će račun Opštine biti blokiran i prinudno izvršena naplata potraživanja.

Postrojenje koje je u oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, praktično je uvelo u finansijske probleme lokalnu upravu.

WTE se kreditno zadužio kod njemačke razvojne banke KfW 58,5 miliona eura, a Opština se obavezala da u periodu od dvije decenije vrati kradit i plaća održavanje postrojenja.

Kao garanciju da će kredit biti vraćen, Vlada je dala garanciju na 29,5 miliona eura, a istu garanciju je dala i njemačaka država.

Pune dvije godine lokalna uprava nije platila ni cent, iako godišnje obaveze iznose šest miliona eura.

Krapović je u više navrata javno isticao da je dobio jasne instrukcije od Specijanog tužilaštva da se ne izmiruju obaveze, sve dok se ne završi istraga.

Tužilaštvo sumnja da je Opština oštećena za milionski iznos tokom gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda.

WTE, međutim, traži da se ispoštuju ugovorene obaveze i da Opština uplati makar deseti dio duga.

Ranije su upozorili da od kraja marta više ne garantuju da će postrojenje raditi, jer u slučaju kvara nemaju novca za popravku.

Opština je inicirala formiranje savjetodavnog tijela koje bi činili predstavnici WTE, Opštine i Vlade, kako bi se ugovor redefinisao i utvrdilo koliko je do sada novca utrošeno za gradnju postrojenja.

Bonus video: