Ana Novaković izabrana za zamjenicu predsjednice Savjeta za razvoj NVO

62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 18:36h

Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija, Ana Novaković, izabrana je za zamjenicu predsjednice Savjeta za razvoj nevladinih organizacija.

Kako je saopšteno iz Vlade, na inicijativu predsjednice Savjeta, Marije Vučinović, članovi Savjeta iz reda nevladinih organizacija (NVO) obavili su na današnjoj sjedinici konsultacije o mogućem kandidatu za pomenutu dužnost.

"Predsjednica Savjeta je, za zamjenicu predložila kandidatkinju koju je podržao veći broj članova Savjeta iz NVO (5:2), pa je nakon javnog glasanja, većinom od 15 glasova (jedan protiv i tri uzdražna), za zamjenicu predsjednice izabrana Ana Novaković, izvšna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet razmotrio Radnu verziju Analize institucionalnog okvira za vršenje poslova u vezi sa razvojem NVO sektora, koju je pripremila međusektorska radna grupa, u čijem su radu učestvovali predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i finansija i Kancelarije za saradnju sa NVO i dva predstavnika NVO.

"Ocijenjeno je da su Analizom otvorena mnoga važna pitanja, ali da nijesu dati adekvatni i potpuni odgovori, zbog čega je zaključeno da članovi Savjeta dostave Radnoj grupi pisane predloge i sugestije, i da se 19. septembra održi sastanak zainteresovanih članova Savjeta i Radne grupe", saopštili su iz Vlade.

Sastanak će, kako su objasnili, biti održan zbog utvrđivanja boljeg, jasnijeg i preciznijeg materijala, kao i predloga zaključaka koji će biti dostavljeni Vladi, a kojim će biti definisane preporuke za unapređenje zakonskog, institucionalnog i finansijskog okvira za djelovanje i razvoj NVO.

"Tako dorađeni dokument, Savjet će razmatrati na sljedećoj sjednici i, uz mišljenje i predlog zaključaka, dostaviti Vladi na dalji postupak", precizira se u saopštenju.

Predsjednica Savjeta je, kako se dodaje, obavijestila prisutne da je na sjednici Vlade, održanoj 11. septembra, aktuelizovala pitanje raspodjele novca od igara na sreću za NVO u 2014. godini, uz zaključak Vlade da treba ispoštovati odluke Upravnog suda o raspodjeli iz prethodne godine, a da konkurs za 2014. treba da bude objavljen što prije.

"U postupku pripreme naredne sjednice Vlade, distribiuran je materijal u vezi sa ovim pitanjem koji je pripremila nadležna Komisija, i koji će biti razmatran na sjutrašnjoj zajedničkoj sjednici radnih tijela Vlade", najavili su iz Vlade.

Savjet je, kako se navodi, zaključio da za sjutrašnju sjednicu dostavi komisijama preporuku da Vlada na narednoj sjednici zaduži nadležnu komisiju da hitno objavi konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, u skladu sa važećim propisima.

"Na sjednici je pokrenuto i niz drugih pitanja, od donošenja programa rada Savjeta za narednu godinu i primjene Poslovnika Vlade na rad Savjeta, do statusa predstavnika NVO u Radnoj grupi za pregovaračko poglavlje 23 i drugim poglavljima i njihovom učešću u postupku porgramiranja/planiranja IPA novca za ovu godinu", rekli su iz Vlade.

Dogovoreno je, kako su dodali, da se ta pitanja razmatraju na narednoj sjednici, i da se od Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija zatraži mišljenje o pitanjima iz njegove nadležnosti.

Galerija

Bonus video: