Analiza rada Sudskog savjeta: "Medenica nije Luj XIV"

Prema autorima, Analiza o učincima Sudskog savjeta je pokazala nedovoljno transparentan izbor sudija
53 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 10:41h

Ključni razlog zbog kojeg su pojedine sudije u proteklih pet godina Sudskom savjetu podnosile ostavke nakon što se postavi pitanje njihove odgovornosti je taj što su tako sebi obezbjeđivali da godinu nakon toga primaju platu, a ne zbog pritisaka od predsjednika sudova, rekao je sudija Vrhovnog suda Radule Kojović koji podržava stav da zakonom ta mogućnost treba da se zabrani.

„Kada sudija podnese ostavku, Sudski savjet nema ovlašćenje da utvrđuje njegovu odgovornost već samo može da konstatuje da je neko podnio ostavku, bez utvrđivanja odgovornosti“, pojasnio je on.

On je na panelu povodom Analize o radu Sudskog savjeta 2008-2012, koji je uradila i prezentovala NVO “Akcija za ljudska prava” (HRA), rekao da se ne mogu davati ocjene na osnovu pretpostavki ili kontakata sa sudijama koji su “podnosili ostavke“ i nijesu išli do kraja da pred crnogorskom javnošću dokažu da su radili po zakonu.

Analiza o radu Sudskog savjeta, koja sadrži pedeset preporuka kako unaprijediti transparentnost i povećati povjerenje građana, rađena je pod pokroviteljstvom Agencije SAD-a za međunarodni razvoj.

Foto: Boris Pejović

Prema autorima, Analiza o učincima Sudskog savjeta je pokazala nedovoljno transparentan izbor sudija bez preciziranih kriterijuma, selektivnost prilikom izbora, zatvorenost sjednica Sudskog savjeta, nedovoljno obrazložene odluke o tome zašto je jedan sudija prošao, iako je imao manje bodova od kandidata koji nije obukao togu, i da sve to ne uliva povjerenje građana u sudsku vlast.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: