Andrijašević traži 3.000 eura za povredu časti

Rastoder je osuđen zbog povrede autorskih prava, jer je sud zaključio da je prepisivao djelove Andrijaševićevih knjiga, od kojih su neke bile koautorsko sa Rastoderom
198 pregleda 0 komentar(a)
zivko andrijasevic, Foto: Luka Zeković
zivko andrijasevic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2013. 19:35h

Istoričar Živko Andrijašević podnio je još jednu tužbu protiv kolege Šerba Rastodera, kojega je ovaj put tužio zbog uvrede časti. Za razliku od tužbe za povredu autorskih prava, kada je samo zahtijevao da ona bude javno objavljena, Adrijašević sada traži 3.000 eura.

Njega su uvrijedile Rastoderove tvrdnje koje je iznio u odgovoru na tužbu za povredu autorskih prava, a u kojima je navodno vrijeđao kolegu, komentarišući njegovu ličnost i karakter. Akademik se, kako je rečeno „Vijestima“, nije pojavio nijednom u sudnici, ali u obimnom odgovoru na tužbu nije štedio kolegu.

Šta je tačno napisao, profesor Rastoder nije bio voljan da prenese, kao ni njegov advokat Rifat Feratović.

Andrijaševića su uvrijedile Rastoderove tvrdnje koje je iznio u odgovoru na tužbu za povredu autorskih prava, a u kojima je komentarisao njegovu ličnost i karakter

Međutim, Andrijašević, koji je od decembra i savjetnik premijera Mila Đukanovića, nije htio da odgovori na telefonske pozive i poruke.

Tužba za nadoknadu štete je podnijeta barskom Osnovnom sudu ali suđenje još nije počelo, niti je strankama u sporu poznato koji će ga sudija voditi.

Barski sud je krajem prošle godine osudio, a Viši sud u Podgorici to potvrdio, Šerba Rastodera zbog povrede autorskih prava jer je sud zaključio da je akademik prepisivao djelove Andrijaševićevih knjiga, od kojih su neke bile koautorsko sa Rastoderom.

Po toj presudi je barski sud nedavno akademiku blokirao račun. On, međutim, još nije objavio pravnosnažnu presudu u medijima, pa je nedavno Adrijaševićev advokat Erol Marunović, prema informacijama "Vijesti", kontaktirao izvršnog sudiju Srđana Kosanića interesujući se zašto presuda nije izvršna u tom dijelu.

Bonus video: