Andrijevica: Izložba povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja

Moto ovogodišnjeg Dana je "Stop ilegalnoj trgovini duvanskih proizvoda", a koji je odredila SZO početkom godine
110 pregleda 0 komentar(a)
Andrijevica pušenje, Foto: Tufik Softić
Andrijevica pušenje, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 31.05.2015. 09:35h

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDBPR) u saradnji sa JZU Dom zdravlja Andrijevica i Opštinom Andrijevica organizovalo je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja izložbu na temu "Zdravlje je sve".

Cilj izložbe je da upozori crnogorsku javnost, naročito mlade, na štetnost pušenja i probleme koje ono nosi sa sobom.

Izložbu je u galerijskom prostoru Centra za kulturu u Andrijevici, nakon uvodne riječi dr Dragane Vučević o štetnosti pušenja, otvorio predsjednik SO Andrijevica i direktor Doma zdravlja dr Zvonko Vuković.

U govorima je istaknut podatak da je od posljedica pušenja, kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti, samo protekle godine, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 ljudi. Tendencija je da se taj broj uvećava u narednih dvadesetka godina.

Svjetski dan borbe protiv pušenja u svijetu se obilježava svakog 31. maja odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 1988. godine.

Moto ovogodišnjeg Dana je "Stop ilegalnoj trgovini duvanskih proizvoda", a koji je odredila SZO početkom godine.

Za izložbu u Andrijevici je naglašeno da pored promocije nepušenja kao zdravog načina života ima i svoju edukativno, odnosno preventivnu funkciju.

"Izložba koja se priređuje treba da posluži kao jedan vid prevencije, da građani na jedan drugačiji način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje. Naglašavamo da pušenje predstavlja takođe i veliki materijalno - finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. Osim toga pušenje u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki broj, predstavlja istovremeno i nepoštovanje crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda". kazala je dr Vučević.

Bonus video: