Angažovala se opština Bijelo Polje: Vujošević miri Nedakušane

Vujošević je kazao da će, ako bude potrebno, angažovati ovlašćenu agenciju za mjerenje buke
215 pregleda 5 komentar(a)
Nedakusi, Foto: Jadranka Ćetković
Nedakusi, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 17.07.2014. 20:07h

Načelnik Komunalne policije Bijelog Polja Radenko Vujošević kazao je juče "Vijestima" da će ta služba preduzeti radnje kako bi otklonili nepravilnosti, ako one budu utvrđene kada je u pitanju visina tona ezana - poziva na molitvu sa razglasa novosagrađene džamije u Nedakusima.

Vujošević je kazao da će, ako bude potrebno, angažovati ovlašćenu agenciju za mjerenje buke.

"U svakom slučaju mi ćemo razgovarati sa predstavnicima Islamske zajednice i građana, kako bi iznašli najbolje rješenje", rekao je Vujošević.

Smatrajući da je ezan preglasan i da ih uzmenirava, mještani Nedakusa pravoslavne vjere su u ponedjekljak na zboru građana zatražili da se on potpuno ukine.

Dva dana ranije Milorad Španjević je, oko 23 i 30 uveče, došao ispred džamije i verbalno se sukobio sa muslimanima.

Iz Odbora islamske zajednice saopšteno da je Španjević došao pijan, da je svirao iz automobila prekidajući molitvu i prijetio da će baciti bombu, što on negira.

Na pitanje da li će smanjiti ton sa razglasa džamije i tako smiriti tenzije, predsjednik Odbora Islamske zajednice Adis Kučević rekao je da je odgovor na to pitanje decidno dat u dijelu saopštenja od 15. jula.

U njemu, između ostalog, piše: "Pozivajući se na Ustavom zagarantovano pravo slobodnog ispovijedanja vjere, uzimamo u obzir da se radi o naselju u kojem ranije nije postojala džamija, visinu tona ezana smo uskladili sa visinom u ostalim džamijama, čak i niže. Ističemo da poziv na molitvu traje nekoliko minuta.

Ezan je dio dužnosti, a ne provokacija

"Sam ezan je dio vjerske dužnosti i ne predstavlja namjeru da provociramo bilo koga. Ponosno ističemo činjenicu da niko od pripadnika Islamske zajednice u Bijelom Polju nikada nije ometao vjerske obrede i skupove, čak ni kada se crkvene procesije održavaju na javnim mjestima. Time potvrđujemo da nam ne smeta da živimo sa različitim i slušamo različito", poručeno je u saopštenju bjelopoljskog Odbora islamske zajednice.

Dodaje se da se "sve nakon ezana odvija unutar džamije, bez korišćenja razglasa".

Bonus video: