Anita iz Pljevalja dobila raspored da popiše jednu kuću sa 4 člana: Zarada 3,8 eura

Djevojka živi u Pljevljima i treba da plati 25 eura za taksi, kako bi stigla do tog sela, jednog od najudaljenijih u opštini
108 pregleda 0 komentar(a)
Popis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Popis, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.03.2011. 07:22h

Anita Golubović neće se mnogo okoristiti od angažmana na predstojećem popisu iako je, kada je konkurisala za mjesto popisivača, očekivala da će u ova teška vremena zaraditi nešto novca, kako bi kao nezaposlena osoba djelimično popravila svoj materijalni status.

Popisna komisijau Pljevljima Anitu je raspodjelila da obavi popis u dijelu seoske Mjesne zajednice Kosanica, u selu Varine, gdje živi samo jedno domaćinstvo sa četiri člana.

Djevojka živi u Pljevljima i treba da plati 25 eura za taksi, kako bi stigla do tog sela, jednog od najudaljenijih u opštini.

Prema cjenovniku koji važe za popisivače Anita bi, kaže njen otac Predrag, kada odbije prevoz do sela u kojem obavlja pospis, zaradila 3,8 eura.

”Moja ćerka je dobila pravo da kao nezaposlena učestvuje na popisu stanovništva od 1. do 15. aprila. Međutim, kada je dobila materijal za popis, dobila je i zadatak da popiše jedan dom sa četiri člana porodice. Takav raspored nas je sve u kući iznenadio, jer se govorilo da će nezaposleni imati priliku da zarade novac. U slučaju moje kćerke to nije zarada već gubitak”, kaže Anitin otac.

On tvrdi da je u selu Varine popisom obuhvaćeno 14 kuća, od kojih će trinaest dobiti drugi popisivač, koji živi na području MZ Kosanica.

“Mislim da su mogli dati tom drugom popisivaču i taj jedan dom, a moja kćerka da dobije jedan broj porodica u gradu. Saznao sam da ima popisivača koji su u gradu dobili nekoliko stotina kuća da popišu, pa se s pravom pitam kako neko dobija toliki broj porodica, a nekome daju svega jednu porodicu”, kaže Golubović.

On je rekao da će se Anita, ukoliko se u međuvremenu nešto ne promijeni, žaliti Republičkoj popisnoj komisiji, “jer je ovakav način raspodjele neprihvatljiv i diskriminatorski prema pojedincima”.

Pravilnikom o finansiranju predviđeno da popisivači koji obavljaju popis u rejonima gdje živi manje od 50 građana, a obično je to na seoskom području dobijaju 30 eura, a svi popisivači dobijaju po 15 eura dnevno za tri dana koliko traje njihova obuka

Tako su određeni popisivači i za dvadesetak naselja, u seoskom dijelu, koja imaju ispod 10 stanovnika.

„Na odabranim kandidatima je da odluče da li će učestvovati u popisu, a u slučaju odustajanja Komisija će za tu lokaciju odrediti jednog od 14 rezervnih popisivača, ili onog koji popisuje susjedni popisni krug. Učešće u popisu nije i ne smije biti rješavanje socijalnih problema, ali zarada od osamdesetak eura za jedan dan učeća u popisu i trodnevnu obuku nije mala suma”, kazali su u Popisnoj komisiji.

Pravilnikom o finansiranju predviđeno da popisivači koji obavljaju popis u rejonima gdje živi manje od 50 građana, a obično je to na seoskom području dobijaju 30 eura, a svi popisivači dobijaju po 15 eura dnevno za tri dana koliko traje njihova obuka.

Bonus video: