Anketa: Svaki treći sa pozitivnim stavom prema državnim simbolima

Na pitanje kojim jezikom govore, 39,1 odsto se izjasnilo da govori srpskim, a njih 41,1 odsto da govore crnogorskim jezikom
156 pregleda 7 komentar(a)
Crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2014. 12:23h

Pozitivan stav prema državnim simbolima Crne Gore ima više od 30 odsto ispitanika, dok negativan ima deset odsto, pokazalo je istraživanje koje je za Maticu crnogorsku sproveo CEDEM.

Kako je iz saopšteno Matice, u okviru istraživanja, koje je sprovedeno u junu, ispitivani su stavovi građana prema državnom identitetu, patriotizmu, naciji i nacionalizmu, multikulturalnosti, jeziku, religioznosti, vjeroispovijesti i institucionalnoj zaštiti nacionalnog i kulturnog identiteta.

U istraživanju se navodi da veoma pozitivan stav prema crnogorskoj himni ima 33 odsto ispitanika, uglavnom pozitivan 34,2 odsto, uglavnom negativan 10,7 odsto, veoma negativan 7,9 odsto i 14,2 odsto anketiranih nema stav.

„Veoma pozitivan stav prema crnogorskoj zastavi ima 33,2 odsto ispitanika, uglavnom pozitivan 30,8 odsto, uglavnom negativan 11,1 odsto, veoma negativan 10,5 odsto i 14,4 odsto anketiranih nema stav“, kaže se u istraživanju.

Da crnogorsku državu treba definisati kao nacionalnu državu Crnogoraca smatra 14,7 odsto ispitanika

Na pitanje koliko ste ponosni na to što ste crnogorski državljanin 32,5 odsto ispitanika je odgovorilo da su veoma ponosni, 44,6 odsto da su uglavnom ponosni, 15,5 odsto da nisu basš ponosni i 7,4 odsto da nisu uopšte ponosni.

„Da crnogorsku državu treba definisati kao nacionalnu državu Crnogoraca smatra 14,7 odsto ispitanika, 4,7 odsto izjasnilo se da je treba definisati kao nacionalnu državu Srba, 23,1 odsto da je treba definisati kao višenacionalnu zajednicu u kojoj su sve nacije ravopravne, 45 odsto da je treba definisati kao građansku državu i 12,5 odsto nema stav“, pokazalo je istraživanje.

Ispitanici, njih 51,3 odsto smatra da su loši političari u vlasti i opoziciji zajedno, prepreka napretku crnogorske države, dok 81,9 odsto njih se izjasnilo da je najveća prepreka siromaštvo.

„Na pitanje kakvi su njihovi stavovi prema snazi nacije i nacionalnom jedinstvu, 66,3 odsto ispitanika smatra da je opstanak vlastitog naroda glavni zadatak svakog pojedinca, 69,3 odsto smatra da svako ima šta mu je potrebno kada je jaka država, 59,2 odsto smatra da je bez vođe svaki narod kao čovjek bez glave i 58 odsto da je zajedničko porijeklo pripadnika naroda temelj povjerenja“, kaže se u istraživanju.

Stav o etničkom porijeklu

Odgovarajući na pitanje kako vide porijeklo Crnogoraca, 32 odsto ispitanika kazalo je da su Crnogorci samostalan i državotvoran narod, 14,57 odsto da su Crnogorci nacija nastala iz srpskog naroda, 9,9 odsto da su Crnogorci Srbi koji žive u Crnoj Gori, 32,38 odsto da su Crnogorci svi građani koji tradicionalno žive u Crnoj Gori, a 11,11 odsto nema stav.

“Na pitanje kojim jezikom govore, 39,1 odsto se izjasnilo da govori srpskim, a njih 41,1 odsto da govore crnogorskim jezikom“, navodi se u istraživanju.

Kako se dodaje, 29,5 odsto smatra da treba da postoji Sprska pravoslavna crkva, 7,1 odsto smatra da treba da postoji Crnogorska pravoslavna crkva, 30,6 odsto smatra da treba obezbjediti ravnopravnost obje crkve, dok 32,8 odsto nema stav.

„Da je veoma važno održavati i jačati vezu sa iseljenicima smatra 45,9 odsto, 24,9 odsto smatra da je donekle važno, 7,5 odsto više nije nego što jeste važno, šest odsto da to nije važno, 15,7 odsto nema stav“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: