Antena M i IN4S - predznak različit, propaganda ista: Stranica sa 12 pratilaca kao izvor za "poziv na ulice"

IN4S je u međuvremenu ugasio tekst i objavio novi u kom navodi da je Antena M krenula u "krstaški rat"
34538 pregleda 188 komentar(a)
Tekst na Anteni M, Foto: Screenshot
Tekst na Anteni M, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.02.2020. 16:28h

Antena M je objavila nepotpisani tekst u kome se poziva na dvije stranice na društvenim mrežama sa veoma malim brojem pratilaca kao primjer da litije počinje da “izazivaju revolt i reakcije na crnogorskoj strani.”

Pozivajući se na instagram stranicu koja u trenutku pisanja teksta ima 12 pratilaca i Facebook stranicu koja ima nešto preko 400 pratilaca (a koja do jutros nije bila aktivna više od pola godine), Antena M tvrdi da “internetom sve frekventnije kruže pozivi na samoorganizovanje, izlazak na ulice i pokazivanje da Crnu Goru ima ko da brani od onih koji, pod firmom "zaštite svetinja" i zahtjeva za ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zapravo, hoće reprizu 1918.”

Tekst naslovljen sa “TREBAĆE VAM NEŠTO JAČE OD MOLEBANA...” konstatuje da “litije koje već mjesec krstare Crnom Gorom, u organizaciji SPC, ikonografija u kojoj dominiraju srpske trobojke sa "ocilima", kao i prateći sadržaji: skandiranje Srbiji, ispisivanje grafita mržnje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi, agresivno krečenje pogodnih površina po dizajnu sultanu Mahmuda II... počinju da izazivaju revolt i reakcije na crnogorskoj strani.”

Kao prvi iskaz revolta se navodi protest u Cetinju pod sloganom “Na Cetinje nema šetnje”.

Antena M se ne poziva na izvor kada navodi da je “navijačke grupe koje okupljaju "tvrdo" crnogorski orijentisanu omladinu naročito isprovociralo višestruko skrnavljenje murala sa likom Krsta Popovića.”

“Svaki put iznova mural je popravljen i danas blista kao iskaz poštovanja svim borcima "za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Natjerani bezobrazlukom skrnavitelja, mladići koji su mural oslikali organizovali su redovne patrole i čuvaju ga od onih koji pod okriljem mraka posipaju bijelu i plavu farbu preko lica Krsta Popovića. Jasno je da postoji mogućnost incidenta i da se neki naredni susret ne mora završiti kao što je ovaj na snimku koji kruži internetom”, navodi Antena M.

Antena M dodaje i da u razgovoru sa ljudima, koje ne imenuje, a za koje se tvrdi da stoje iza poziva na okupljanje suverenista “jasno je da njihov revolt raste, ali da još uvijek imaju vjeru u sposobnost državnih institucija da novi talas propagandnog "bijelog terora" drže pod kontrolom.”

“Još je, međutim, jasnije da njihovo nestrpljenje i potreba da pokažu da su tu, raste upravo proporcionalno bahatosti onih koji farbom i riječju potiru sve crnogorsko”, zaključak je teksta.

Dva sata nakon objave tog teksta, IN4S je objavio praktično istovjetan nepotpisan tekst, pozivajući se na iste izvore sa društvenih mreža, bez pozivanja na Antenu M.

In4s
In4s

Jedina razlika je što u tekstu IN4S se oni koji se citiraju nazivaju "tastatura junačinama", a citira se izvjesni Balša Petrović.

Tu verziju IN4S su prenijeli i neki srbijanski mediji, a taj portal je u međuvremenu ugasio tekst i objavio novi u kom navodi da je Antena M krenula u "krstaški rat".

U tom tekstu se navodi da je tekst Antene M baziran na objavama lažnih profila na društvenim mrežama i da smišljeno širi dezinformacije u cilju stvaranja atmosfere međunacionalnog konflikta.

Bonus video: