"Antonov" stigao u Tivat: Ovo su letjelice koje će pomoći u gašenju požara

Iz Direktora za vanredne situacije Ministarstva je najavljeno da se sjutra ujutru očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode
315 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2017. 19:20h

Na tivatski aerodrom je oko 20.30 sletio specijalni protivpožarni avion iz Ukrajine sa devet članova posade i pratećeg osoblja, koji ima kapacitet od osam tone vode.

Riječ je o avionu tipa Antonov AN32P, specijalno prilagođenoj varijanti istoimenog vojnog transportnog aviona nanijenjenog za gašenje šumski požara većih razmjera.

Ovaj avion koristi Direktorat za vanredne situacije Ukrajine, koji će ga i poslati u Crnu Goru Vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara i to pri brzini od 240-260 km/h.

Avion i posada stigli su direktno iz Kijeva, ali će se u gašenje požara uključiti tek sjutra ujutro.

Večeras je pred gasiocima na terenu teška noć jer se stanje na pojedinim djelovima požarišta pogoršava. Vatra se intenzivirala Obosniku i dijelu brda iznad sela Zabrđe, a kako "Vijesti" saznaju širi se i na drugoj strani Obosnika na dijelu prema selu Eraci.

Na vrhu brda veliki su plameni jezici i gusti crni dim diže se nad cijelim zalivom.

Iz Direktora za vanredne situacije Ministarstva je najavljeno da se sjutra ujutru očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode.

U najavi je i protivpožarni avion Air Tractor, kapaciteta 3000 litara vode, iz Izraela koji bi bili operativni narednih dana.

Britanski transporter samo u prolazu

Oko 16 na aerodrom Tivat sletio je vojni transportni avion Airbus A400M koji nosi britanske oznake, pa su mnogi građani pomislili da je riječ o obećanoj i najavljenoj međunarodnoj, odnosno NATO pomoći.

To, međutim, nije slučaj jer, kako "Vijesti" saznaju, taj vojni transportni avion u Tivat je samo sletio na proputovanju iz Jordana prema zapadnoj Evropi kako bi na aerodromu dopunio gorivo.

Bugari ponudili specijalizovani helikopter za gašenje požara

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev obavijestio je predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o spremnosti Bugarske, kao NATO saveznice i priatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter MI 17 za gašenje požara.

Radev je naveo da bi helikopter u toku sjutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori, kao i spremnost Republike Bugarske na svaku drugu pomoć u gašenju požara.

"Iskazujući visoku zahvalnost predsjednik Crne Gore je saopštio da ovo doživljava potvrdom bliskosti i prijateljstva dvije države", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Galerija

Bonus video: