Arapima deblokirana imovina u Budvi: SDT nije pokrenulo istragu

Tužioci su saslušali više osoba, ali do pokretanja istrage nije došlo
492 pregleda 5 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.07.2018. 19:23h

Viši sud deblokirao je zemljišni kompleks od 6.400 kvadrata kod Jadranskog sajma, vlasništvo arapske kompanije „Budva beach properties“, nakon što Specijalno tužilaštvo nije pokrenulo istragu zbog sumnje da je napravljena milionska šteta državi i Opštini Budva.

Na zahtjev tužilaštva Milivoja Katnića, Viši sud donio je prošle godine privremenu mjeru sa zabranom otuđenja i opterećenja, koja je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine bila upisana na 6.380 kvadrata zemlje, kao i na četiri manja objekata od 183, 209, 21 i 26 kvadrata.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj, nakon što je u novembru 2016. tadašnji potpredsjednik Vlade izbornog povjerenja Milorad Vujović, podnio krivičnu prijavu zbog sumnje da je napravljena višemilionska šteta Opštini Budva - najprije prisvajanjem, a potom i preprodajom atraktivnog zemljišnog kompleksa na pjeni od mora.

Tužioci su saslušali više osoba, ali do pokretanja istrage nije došlo.

Budva beach properties registrovana je u Podgorici, a kao osnivač, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata se navodi Al Jabal Al Asward Invest ments Ruwi Sultanat Oman.

Ovlašćeni zastupnici su Abdul Aziz Mohammed Ahmed Al Balushi i Nasser Rashid Saif Al Shibli, dok je izvršni direktor Thamood Shuhail Muhanna Al Adawi.

Iz budvanskog katastra nestali su papiri, pa se teško utvrđuje na koji način je ta parcela mijenjala vlasnike. Katastrom je tada upravljala Mirjana Marović.

“Nestali su popisni listovi i rješenja komisije sa javnog izlaganja Jadranski sajam, dakle nestali su dokazi na osnovu kojih se formira početno stanje katastarskih evidencija“, kazao je ranije Vujović “Vijestima”.

Tužioci su pokrenuli izviđaj kako bi se utvrdilo - ko je od opštinskih funkcionera, službenika katrasta, ali možda i mještana učestvovao u prisvajanju, prodaji i razmjeni državne imovine u Budvi, čija se vrijednost procjenjuje na desetak miliona eura.

Mještani su tvrdili da je njihovim precima država oduzela imovinu, iako je u zemljišnim knjigama upisano da su je prije nacionalizacije prodali zemljoradničkoj zadruzi koju je država kasnije nacionalizovala.

Iz dokazne dokumentacije kotorskog suda, vidi se da je porodica Anzulović sredinom 1958. prodali Zemljoradničkoj zadruzi “Vukica Mitrović” zemljište pored sadašnjeg kompleksa Tre canne.

Anzulovići su za to dobili 2,2 miliona tadašnjih dinara.

Stupanjem na snagu Zakona o nacionalizaciji, zemljišnji kompleks je postao društvena svojina, a zadruga se uknjižila kao korisnik.

Međutim, pola vijeka kasnije, nasljednici ranijih vlasnika pokreću sudski spor, koji se okončava sredinom juna 2008. kada se odlukom kotorskog Osnovnog suda parcela vraća nasljednicima.

Nasljednici su tužili Opštinu, uz tvrdnju da je zemlja u momentu nacionalizacije bila vlasništvo njihovih predaka i da im ono nikada nije izuzeto iz posjeda, niti im je za njega plaćena naknada.

Dvije godine nakon što su vratili zemlju, mještani je sredinom janura 2010. prodaju arapskoj kompaniji OMNIINVEST - Oman international development and investment za 4.300.000 eura.

Ubrzo je kupac preknjižava na novog vlasnika - podgoričku firmu Budva beach properties.Nije blokirana ni zemlja Roganovića

Viši sud ukinuo je privremenu mjeru i time deblokirao zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata u Bečićima građevinskog biznismena Borislava Roganovića.

Nakon što Specijalno tužilaštvo, kako su pojasnili u roku od pola godine nije pokrenulo istragu, sudija za istragu je ukinuo privremenu mjeru.

Sudija je prije godinu upravo na zahtjev tužilaštva blokirao imovinu, kada je pokrenut izviđaj zbog sumnji o navodnim malverzacijama u vezi sa povraćajem, preprodajom i razmjenom opštinske zemlje.

Izviđaj je pokrenut nakon što je nekadašnji potpredsjednik Vlade Milorad Vujović dostavio Specijalnom tužilaštvu obimnu dokumentaciju koju je sakupio njegov kabinet, zbog sumnje da je budvanska kriminalna grupa i u taj posao umiješala prste.

Bonus video: