Arheolozi umjesto deminera čiste morsko dno od eksploziva

Postojanje neekspodiranih topovskih granata na samo nekoliko metara dubine u Verigama, u više navrata MUP-u su prijavljivali građani, ronilački klubovi i udruženja
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 08:54h

Regionalni centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca iz Bijele (RCUD) upravo je u Bugarskoj završio posao uklanjanje neeskplodiranih ubojnih sredstava u oblasti Čelopečene blizu Sofije, gdje su sa dna rijeka i jezera izvadili ukupno 786 kilograma raznih NUBS.

Posao koji je kao donaciju Bugarima finansirala američka Vlada, ronioci iz Bijele počeli su 25. septembra i završili za mjesec dana, uklonivši sa dna skoro 800 kilograma NUBS.

Istovremeno, na domaćem terenu, stvari kada je u pitanju rad ovog Javnog preduzeća čiji je osnivač MUP Crne Gore, stoje znatno slabije, pa tako RCUD ni MUP već više od dvije godine ne reaguju na opštu opasnost koju predstavljaju NUBS koje se nalaze na malim dubinama u Boki, u blizini nekih od popularnih plaža i kupališta, kao što je to slučaj u Verigama.

Postojanje ovih neekspodiranih topovskih granata na samo nekoliko metara dubine u Verigama, u više navrata MUP-u su prijavljivali građani, ronilački klubovi i udruženja.

Strani turisti su ih čak sa zanimanjem i iznenađenjem snimali podvodnim foto i video kamerama, a o svemu je još u martu 2009. službenu zabilješku sačinio i tadašnji komandir Plovne jedinice MUP-a u Kotoru, Vaso Marić.

"Na tridesetak metara od otvorenog šanka u pravcu Veriga na dubini od 7 do 9 metara pronašao sam preko 30 raznih topovskih granata od kojih najviše onih kalibra oko 300 mm. Iste se nalaze na oko 15 metara od obale i predstavljaju potencijalnu opasnost za sve kupače i ronioce jer se u neposrednoj blizini nalazio plaža koja je u toku turističke sezone veoma posjećena", stoji pored ostaloga u Marićevoj službenoj zabilješci.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: