Asistenti volontiraju i poslije izbora

Radimo besplatno i tako će, kako mi je saopštio direktor škole, biti do 1. novembra, kazala je roditelj i asistent Olivera Nešić Kraljević. Iz Ministarstva prosvjete juče nijesu odgovorili “Vijestima” da li je i zbog čega produžen rok za volontiranje
80 pregleda 3 komentar(a)
Sonovna škola djeca, Foto: Luka Zeković
Sonovna škola djeca, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2016. 18:37h

Asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama biće angažovani kao volonteri do 1. novembra, umjesto do završetka parlamentarnih izbora kako je ranije najavljeno iz Ministarstva prosvjete.

Roditelj i asistent Olivera Nešić Kraljević iz Petrovca tvrdi da joj je to kazao direktor OŠ “Mirko Srzentić”.

Iz Ministarstva prosvjete juče nijesu odgovorili da li je i zbog čega rok produžen.

Nešić Kraljević navodi da je u školi juče raspisan konkurs za asistente i da će trajati nekoliko dana.

Konkurs je prije desetak dana raspisao i Zavod za zapošljavanje, kao nosilac projekta angažovanja asistenata.

Nešić Kraljević je majka dječaka i djevojčice sa posebnim obrazovnim potrebama, koji pohađaju četvrti, odnosno drugi razred.

Ona kaže da dječak prve dvije godine nije imao asistenta, već je odlazila sa njim na časove, kao majka.

Lani je prvi put i zvanično angažovana kao asistent sinu, a taj posao radi i danas.

“Volontiram, u stvari. Lani smo recimo počeli da radimo 25. januara, a prvu isplatu sam dobila 26. juna. Ove godine smo, od 1. septembra, angažovani po ugovoru o volontiranju, Radimo besplatno i tako će, kako mi je saopštio direktor škole, biti do 1. novembra”, kazala je ona.

Nešić Kraljević je inženjer mašinstva, ali ni ona ni suprug nisu zaposleni.

“Asistenta za kćerku smo ove godine platili iz svog džepa. Odvajamo od novca koji djeca dobijaju za tuđu njegu. Kako platiti struju, vodu, obezbijediti hranu, odjeću...”

Ministarstvo prosvjete je prije početka školske godine preporučilo školama da od 1. septembra, do održavanja izbora - 16. oktobra, asistente angažuju na bazi volonterskog rada.

Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nedavno je saopšteno da bi pitanje asistenata moglo biti trajno riješeno već sa početkom drugog polugodišta.

Najava je uslijedila nakon apela Akcije za ljudska prava i drugih NVO tom resoru, Ministarstvu prosvjete i Vladi. Najavljen je i sastanak sa NVO, ali on još nije održan.

Iz HRA i NVO Naše sunce tražili su sistematizaciju radna mjesta asistenata. Njihov zahtjev podržao je i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

Bonus video: