ASK našla još jedan konlikt interesa: Mitrović piše ostavku Savjetu

U mišljenju ASK piše da će protiv Mitrovića biti podnijeta prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, dok se Savjetu RTCG nalaže da njegovog sina otpusti u roku od osam dana pošto dobije odluku Agencije. Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, ona nema nadležnost da nalaže otpuštanje osoba koje nijesu javni funkcioneri
163 pregleda 1 komentar(a)
Milan Radović, Ivan Mitrović, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Milan Radović, Ivan Mitrović, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2017. 11:50h

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je juče da je i Ivan Mitrović , član Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG) podredio javni interes privatnom, time što je u tom mediju zaposlen njegov sin Miloš Mitrović .

ASK je prije tri dana objavila da je član Savjeta Goran Đurović (NVO) u sukobu interesa jer je istovremeno direktor u firmi “Natura” koja se bavi proizvodnjom povrća.

U mišljenju ASK piše da će protiv Mitrovića biti podnijeta prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, dok se Savjetu RTCG nalaže da njegovog sina otpusti u roku od osam dana pošto dobije odluku Agencije. Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, ona nema nadležnost da nalaže otpuštanje osoba koje nijesu javni funkcioneri.

Mitrović je u izjašnjenju, kako piše na sajtu ASK, naveo da nije znao da njegov sin ne može biti zaposlen u RTCG-u i da je spreman da snosi konsekvence ako bude utvrđeno da je prekršio zakon.

Mitrović , koji je predstavnik Unije poslodavaca, je prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, spreman da podnese ostavku na članstvo u RTCG. On je inače u Savjetu do sada zastupao interese vlasti, pa je za direktoricu podržao Radojku Rutović umjesto Andrijane Kadije.

Đurović je glasao za Kadiju.

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Luiđ Škrelja kazao je “Vijestima” da ne planira da dnevni red današnje sjednice dopuni raspravom u vezi sa sankcionisanjem članova Savjeta RTCG-a i člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića, kome je ASK takođe utvrdila sukob interesa. “Sjednica je zakazana sa dnevnim redom sa kojim smo upoznali javnost. Ne planiram dopunu”, kazao je Škrelja. On je agenciji Mina rekao da će uvrstiti stav ASK kada dobije sva dokumenta, te da će odbor odlučiti da li da parlamentu predloži razrješenje funkcionera koji su kršili zakon.

Administrativni odbor ima mjesec dana da obavijesti Agenciju na koji će način kazniti članove Savjeta za koje je utvrdila da su u konfliktu interesa. Agencija je konstatovala da je član Savjeta RTCG, režiser Nikola Vukčević, povrijedio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, ali će u vezi sa njim tek donijeti konačnu odluku. Vukčević je saopštio da je to netačno, kao i Đurović i Ivanović. “Vijesti” saznaju da je već poznato ime osobe, bliske DPS-u, koja bi mogla biti novi član Savjeta.

Administrativni odbor pokrenuo je pitanje konflikta interesa članova Savjeta na osnovu anonimne prijave, koju je dostavio ASK. Ovo je presedan u radu parlamenta da se anonimne prijave procesuiraju.

Bonus video: