ASK podnijela sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera

Iz ASK-a su saopštili da su nadležnim sudovima podnijeli 179 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera i državnih službenika zbog nedostavljanja redovnih godišnjih Izvještaja o prihodima i imovini u zakonom propisanom roku do 31. marta ove godine
1189 pregleda 0 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Antikorupcija.me
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) od početka godine podnijela je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera zbog dostavljanja nepotpunih i netačnih podataka o imovini.

Iz ASK-a su saopštili da su nadležnim sudovima podnijeli 179 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera i državnih službenika zbog nedostavljanja redovnih godišnjih Izvještaja o prihodima i imovini u zakonom propisanom roku do 31. marta ove godine.

“Agencija je podnijela 34 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera i državnih službenika zbog nedostavljanja Izvještaja o prihodima i imovini po stupanju na javnu funkciju i po prestanku javne funkcije”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, podnijeto je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera, zbog dostavljanja Agenciji nepotpunih i netačnih podataka u Izvještaju o prihodima i imovini.

ASK-u je od početka do 24. jula ove godine, prema podacima iz elektronske baze podataka tog organa, podnijeto 7.213 Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i državnih službenika.

Kako se navodi, od tog broja 5.667 je izvještaja javnih funkcionera, 1.546 državnih službenika.

Iz ASK-a su kazali da je u toku ove, u odnosu na prošlu godinu, smanjen broj pokrenutih prekršajnih postupaka zbog kršenja zakonske obaveze dostavljanja redovnog godišnjeg Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera u zakonom propisanom roku.

“Navedeni podatak, kao i činjenica da je u ovoj godini broj dostavljenih izvještaja porastao na 7.213 (sa 6.510 u prošloj), potvrđuju rezultate aktivnovnosti koje je preduzela Agencija na podizanju svijesti zakonskih obveznika, kontinuiranim edukacijama u oblasti izvještavanja o prihodima i imovini javnih funkcionera”, dodaje se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da se svi izvještaji koji se dostavljaju u kontinuitetu administrativno-tehnički provjeravaju, nakon čega se objavljuju na internet stranici Agencije.

Oni su naveli da je u drugom kvartalu ove godine započeta druga faza provjere – provjera tačnosti i potpunosti podataka iz pristiglih izvještaja, koja se vrši u skladu sa Godišnjim planom provjere.

Iz ASK-a su naveli da se taj plan po strukturi zasniva na prošlogodišnjem Revidiranom godišnjem planu donijetom u skladu sa preporukama eksperata Savjeta Evrope.

“Planom je predviđeno da se provjeri tačnost i potpunost podataka iz 839 izvještaja o prihodima i imovini”, rekli su iz tog organa.

U postupku provjere, dodaju iz ASK-a, nalazi se 210 izvještaja, što je dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

“Osim toga, dodatnih 52 izvještaja je u postupku provjere po službenoj dužnosti (po prijavi fizičkih i pravnih lica, anonimnih lica, medijskih natpisa”, navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su podsjetili da su kroz informacioni sistem uspostavili pristup bazama podataka nekoliko državnih institucija u realnom vremenu, čime je dodatno unaprjeđena efikasnost kontrola Izvještaja o prihodima i imovini.

Bonus video: