ASK pokrenula prekršajni postupak protiv dva javna funkcionera

Kako je saopšteno iz Agencijje, u vezi Odluke i objavljenog spiska Vlade o dodjeli kredita i stanova javnim funkcionerima pod povoljnim uslovima, ASK izvršio provjeru osoba koje su obuhvaćene spiskom
848 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot, Screenshot

Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula je prekršajne postupke protiv dva javna funkcionera - jednog nosioca pravosudne funkcije i direktora javne zdravstvene ustanove, zbog kršenja Zakona o sprječavanju korupcije.

Kako je saopšteno iz Agencijje, u vezi Odluke i objavljenog spiska Vlade o dodjeli kredita i stanova javnim funkcionerima pod povoljnim uslovima, ASK izvršio provjeru osoba koje su obuhvaćene spiskom.

"Uvidom u predmetni spisak i nakon sprovedene provjere utvrđeno je da su svi javni funkcioneri dostavili Agenciji podatke o dodjeli kredita i stanova, kao nadležnoj instituciji“, kaže se u saopštenju.

Agencija je utvrdila da je njih 83 sa Upravom za imovinu zaključilo ugovor o dodjeli kredita za rješavanje stambenih potreba, dok su u 13 slučajeva javnim funkcionerima dodijeljene određene stambene jedinice.

Navodi se da je Agencija provjerila 82 javna funkcionera koji su zaključili sa Upravom za imovinu ugovore o dodjeli kredita za rješavanje stambenih potreba i 13 javnih funkcionera kojima su dodijeljene stambene jedinice.

Agencija je konstatovala da se jedna osoba kojoj je dodijeljen kredit ne nalazi u evidenciji javnih funkcionera ASK-a.

"Nakon izvršene provjere Agencija je pokrenula prekršajne postupke protiv dva javna funkcionera, i to nosioca pravosudne funkcije i direktora javne zdravstvene ustanove, zbog kršenja člana 23 Zakona o sprječavanju korupcije“, kaže se u saopštenju.

Prekršajni postupak protiv njih pokrenut je zbog nepodnošenja Izvještaja o prihodima i imovini, usljed uvećanja imovine preko 5.000 eura u roku od 30 dana od dana nastanka promjene, odnosno od upisa prava svojine nad dobijenim stambenim jedinicama kod nadležnih institucija.

"Osim pokrenutih prekršajnih postupaka, kršenje je evidentirano po istom osnovu za još troje javnih funkcionera, u odnosu na koje je nastupila zastarjelost za pokretanje prekšajnog postupka“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su naveli da će svi javni funkcioneri koji se kreditno zaduže tokom ove godine biti u prilici da dostave podatke o realizaciji dobijenih sredstava do 31. marta naredne, odnosno prilikom podnošenja redovnog godišnjeg Izvještaja o prihodima i imovini za ovu godinu.

Bonus video: