ASK sebi zategao omču oko vrata

Agencija u slučaju člana Savjeta RTCG-a utvrdila da je on prekšio Zakon jer je “mogao doći u sukob interesa”. Čelnice MANS-a i CGO-a poručuju da se ta institucija sada na isti način mora odrediti prema dobitnicima stanova i kredita
9781 pregleda 5 komentar(a)
Dobio kredit: Direktor ASK-a Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Dobio kredit: Direktor ASK-a Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković

Ukoliko bude slijedila vlastitu praksu, Agencija za sprečavanje korupcije će u slučaju mnogih dobitnika stanova i stambenih kredita utvrditi kršenje Zakona o sprečavanju korupcije samo na osnovu stava da bi se mogli naći u sukobu interesa, koji je u slučaju dodjele sudijama i tužiocima više nego očigledan, saglasni su sagovornici “Vijesti” iz nevladinog sektora.

Agencija je, na primjer, u slučaju smijenjenog člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Nikole Vukčevića utvrdila da je on mogao biti, ali ne i da je bio u sukobu interesa.

“Agencija je sama sebi zategla omču oko vrata. Zato što je na taj način postavila jedan standard po kojem bi sada morala da se ponaša ili da objasni zbog čega se tako ne ponaša. U slučaju stanova, Agencija bi morala da djeluje na isti način i da odlučuje kao što je odlučila u slučaju Vukčevića kada je ocijenila da bi on mogao biti u sukobu interesa ukoliko bi emisija koju je on snimio bila emitovana na državnoj televiziji. Dakle, oni su se bavili potencijalnim sukobom interesa”, kazala je za “Vijesti” bivša članica Savjeta Agencije Vanja Ćalović Marković.

Agencija je prvobitno donijela odluku da je režiser u sukobu interesa, zbog čega je odlukom većine poslanika vladajuće koalicije smijenjen sa mjesta u Savjetu RTCG-a.

Nakon poništenja ove odluke na Upravnom sudu, Agencija je donijela novu odluku u kojoj tvrdi da je on prekšrio Zakon jer se “mogao naći u sukobu interesa”.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević poručuje da bi bilo prirodno da Agencija dosljedno primijeni ovakav pristup na dobitnike stanova i kredita od Vlade.

“Jasno je da su svi oni onda kršioci Zakona o sprečavanju korupcije samo po ovom osnovu, a vidjeli smo da za neke ima i drugih osnova”, kazala je ona za “Vijesti”.

Komisija za stambena pitanja je po nalogu premijera Duška Markovića prije nepune dvije sedmice objelodanila spisak 95 lica koja su dobila stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima. Među njima ima veliki broj sudija i tužilaca, direktor Agencije.

Iz Agencije je saopšteno da će ispitati ko je sve od dobitnika stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima prekšrio Zakon.

Ćalović Marković ističe da je u slučaju ove dodjele sukob interesa realna mogućnost, posebno u slučaju tužilaca i sudija.

“Vi nekad odlučujete, čak i personalno, o odlukama koje je potpisao ministar koji vam je dodijelio stan ili treći put novac koji ne morate da vratite u punom iznosu. Iz razloga što su tužioci ti koji treba da zaštite javni interes i da procesuiraju eventualno neke ministre ili članove Komisije koji su im dali stanove i kredite, odnosno s druge strane, u slučaju sudija, koji odlučuju u predmetima koji direktno utiču na prava građana pred sudom, a na suprotnoj strana je ona institucija, ono ministarstvo čiji čelni čovjek je sjedio u toj komisiji ili potpisao tu odluku”, istakla je čelnica MANS-a.

U Komisiji za stambena pitanja sjede, na primjer, četiri ministra. Dodaje i da je poslije kritika međunarodne zajednice, na primjer, Sudski savjet uspostavio posebnu Komisiju za dodjelu stanova. “To sada znači da imamo neke izabrane sudije kojima i izvršna vlast daje stanove i kredite i da plus postoji neka posebna vrsta koja to dobija, ali od Sudskog savjeta. E zašto su onda ovi dobili od izvršne vlasti, mislim da odgovor može da da svaki prosječni stanovnik Crne Gore. Zato što su u konfliktu interesa i sude onako kako je potrebno da sude, da bi zadovoljili izvršnu vlast da ih tako časte, jer nema besplatnog ručka”, zaključuje Ćalović Marković.

Uljarevićeva: Obesmišljena podjela vlasti

Čelnica CGO-a Daliborka Uljarević ističe da bi sama činjenica da se i danas kriju svi dobitnici stanova i kredita trebalo da pobudi sumnju onih koji, shodno svojim nadležnostima, mogu kontrolisati Vladu u zakonitosti tog postupka.

Dodaje da i to što se među dobitnicima upravo predstavnici nezavisnih institucija - poput tužilaštva, sudstva, Agencije i Skupštine – obesmišljava i podjela vlasti i balans koji ta podjela treba da obezbijedi.

“Mislim da je važno pored tzv. ‘velikih riba’ istaći i one ‘male ribe’ među dobitnicima jer su i to uzdanice vlasti čiji rad treba posebno analizirati. Tako je na tom Vladinom spisku i tužilac Miloš Šoškić koji je dobio stan od 75 m2, a mi ga recimo pamtimo kao pažljivog učesnika ozloglašene konferencije ‘Riječ, slika, neprijatelj’, u organizaciji Vladimira Bebe Popovića, a koja je označila početak do tada neviđenih prljavih kampanja protiv neistomišljenika vlasti u Crnoj Gori. Pamtimo ga i kao tužioca koji je vodeći politički proces protiv nas pokušao da nas diskredituje, u sadejstvu sa provladinim medijima i pomagačima iz samog tužilaštva, a među kojima su i dobitnici ovakih stanova i kredita. Naravno, iako u tom naumu nije uspio, napredovao je i sada ga nalazimo i među zaslužnim dobitnicima čije ‘napore’ Vlada prepoznaje”, navodi Uljarevićeva.

Bonus video: