Atrakcija u Boki: Podmornica će voziti turiste

Ovo plovilo ne roni, već je omogućeno da putnici siđu u donji dio i uživaju u prizoru
469 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 19:28h

U turističkoj ponudi Crne Gore od 10. aprila naći će se prvi put panoramska vožnja i razgledanje podmorja podmornicom.

U ponudi će biti dvije polupodmornice težine od po deset tona, dužine deset a širine tri metra, čiji dolazak se očekuje ovih dana iz Hrvatske.

Direktor kompanije „Montenegro Submarine“ DOO, pomorac Ilija Pajović iz Kotora, kazao je “Vijestima” da je ideja potekla tokom njegovog boravka na Karibima gdje se prvi put sreo sa ovim vidom turističke ponude.

“Oduševio sam se, i naravno - sinula je ideja da bi tako nešto bilo zanimljivo i kod nas, tim prije što je već hit u Hrvatskoj” kaže Pajović.

Planiraju da počnu sa radom 10. aprila, a za domaće i inostrane goste dvije podmornice voziće ture od Kotora do Mula, Prčanja i Perasta.

“U ponudi će biti i panoramskog razgledanja peraških ostrva uz mogućnost da se vidi padina, vožnja uz obalu uz opcije pristajanja. Vez će biti u gradskom parku u Kotoru, gdje će biti i polazna tačka vožnje. Od 1. juna jedna podmornica će biti na vezu u budvanskoj marini, i biće organizovane vožnje do ostrva Sveti Nikola, kako bi i tamo promovisali ovaj vid turističke ponude”, istakao je Pajović.

On je dodao da su, osim ovih utvrđenih tura, u planu i ture po želji turista i na drugim lokalitetima.

“U dnevnom terminu vožnje će biti organizovane od 8 do 19, a u noćnom od 20 sati do ponoći”, kazao je Pajović.

Podmornica je registrovana da pored skipera može da primi još 13 ljudi, a cijena vožnje po satu po osobi iznosiće 12 eura.

Pajović naglašava da su podmornice registrovane kod hrvatskog registra, te da su plovila potpuno sigurna, kvalitetna, sa dizel motorom od 60 konja.

“Imaju takozvana kaljena stakla u podvodnom dijelu koja se stavljaju na blindirane automobile, vazdušne komore tako da plovilo ne može da potone. Skiper na svom pultu ima specijalan LCD ekran sa GPS mapom kompletnog Jadrana, a podvodni dio je klimatizovan. Podmornice imaju i po šest jakih reflektora tako da su predviđena i za noćne ture”, kaže Pajović.

On pojašnjava da, iako je riječ o podmornici, ovo plovilo ne roni. Zato je omogućeno da putnici stepenicama siđu u dio podmornice koji se nalazi dva metra ispod vode, gdje mogu da razgledaju i uživaju u podvodnom svijetu na dubini od 5 do 6 metara.

“Kad se polupodmornica nalazi u dubokim vodama, dok se ne dođe do željene lokacije za razgledanje ispod vode putnici mogu da uživaju u panoramskom razgledanju sa palube. Svi putnici mogu da sjednu kako na palubu tako i u podvodni dio polupodmornice” objašnjava Pajović.

On je dodao i da je “širina plovila dovoljna da u svakom trenutku bilo koji putnik može, po želji, da uđe ili izadje u podvodni dio ili iz njega”.

Bonus video: