Auto-školama samo ukor, jer su građani „svojom voljom” plaćali više

U Ministarstvu prosvjete se, nakon pisanja “Vijesti”, sjetili da su auto-škole u njihovoj nadležnosti
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 21:20h

Četiri auto-škole naplaćuju više od dozvoljenog polaganje teorijskog i praktičnog dijela ispita.

To su utvrdili inspektori Ministarstva prosvjete, a nakon pisanja “Vijesti” da auto škole ne poštuju obavezujuće Uputstvo te institucije, donijeto u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja decembra 2010.

Iako je Uputstvom predviđeno da se polaganje testova naplaćuje 15, odnosno 20 eura, brojne auto-škole koje su “Vijesti” ranije kontaktirale, tu uslugu naplaćivale su duplo više.

Prema informacijama “Vijesti”, nedavna kontrola Ministarstva prosvjete ujedno je i prvo kontrolisanje škola od strane državnih organa.

“Prosvjetna inspekcija je u toku kontrole rada auto-škola utvrdila nepravilnost u poslovanju četiri auto-škole. U vezi sa utvrđenim nalazom, prosvjetni inspektor je, shodno zakonskoj obavezi preventivnog djelovanja, naložio auto-školama kod kojih su utvrđene nepravilnosti, obavezu potpunog poštovanja pravila, cjenovnika i svih drugih akata koji regulišu njihov rad”, piše u odgovoru.

Prema provjerenim informacijama “Vijesti”, u Zapisniku o kontroli, između ostalog, piše da su građani - kandidati za polaganje vozačkog ispita, "svojom voljom" davali duplo više novca nego je propisano.

U Zapisniku je ukazana obaveza auto-školama da moraju poštovati Uputstvo Ministarstva i istaći na vidno mjesto cjenovnik usluga.

Portparolka tog ministarstva Vesna Gajević, ranije je u telefonskom razgovoru “Vijestima” kazala da nije upoznata sa tim da li službenici Odjeljenja prosvjetne inspekcije, inspekcijski nadziru i auto-škole.

Toga su se u Ministarstvu, međutim, sjetili mjesec dana kasnije, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

“Auto škole su obrazovne ustanove i u skladu sa Zakonom nadzor nad radom istih vrši Ministarstvo prosvjete. Oblast inspekcijskog nadzora auto-škola, uređena je Zakonom o prosvjetnoj inspekciji i Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima”, piše u odgovorima Ćazima Fetahovića, samostalog savjetnika u tom vladinom resoru.

Licencu za rad, prema podacima Ministarstva prosvjete, ima 90 auto-škola

Iz Ministarstva su objasnili i po kom osnovu članovi komisija dobijaju procenat od novca naplaćenom od kandidata.

“U skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja i Pravilnika o programu i postupku za polaganje vozačkih ispita, cijenu vozačkog ispita za pojedine kategorije motornih vozila određuje Ministarstvo prosvjete posebnim aktom. Na ime naknade troškova rada članova komisije auto-škole uplaćuju sredstva u iznosu od 40 odsto cijene ispita po prijavljenom kandidatu za ispit određene kategorije”, saopštili su.

Licencu za rad, prema podacima Ministarstva prosvjete, ima 90 auto-škola.

“Vijesti” su ranije objavile da izuzev toga što ne poštuju utvrđeni cjenovnik, većina auto-škola ni ne ističe cjenovnik na onaj način na koji je predviđeno Uputstvom, što im, najvjerovatnije, uz izostanak kontrole, omogućava da ga se ne pridržavaju.

Tim Uputstvom propisano je da kandidati polaganje testova za A ili B kategoriju plaćaju 15 eura, za B i C 20 eura, a za polaganje sa B na C 10 eura.

Troškovi za sve kategorije, kada je polaganje teorijskog dijela u pitanju uvećavaju se za jedan euro po strani testa. Sličan je i cjenovnik za praktični dio. Za kategoriju A po uputstvu kandidat bi trebalo da plaća 10 eura, za B 15 eura, BC 20 eura, sa B na C 20 eura, za D i E kategoriju 50 eura.

Neke auto-škole za polaganje testova i vožnje naplaćuju 25, neke 30 ili 35 eura

Vlasnik jedne od podgoričkih auto-škola, "Vijestima" je ranije ispričao da na cijene, koju plaćaju kandidati, najviše utiče nelojalna konkurencija.

Zbog toga se, kazao je on, i cijena kompletne obuke kreće od 160 do 300 eura, u zavisnosti od toga u kojoj školi polažete. On ističe da je sve ispod 200 eura, ako se uračunaju cijena goriva, amortizacija i plata za instruktora, neisplativo.

Neke auto-škole za polaganje testova i vožnje naplaćuju 25, neke 30 ili 35 eura.

“Udruženje auto-škola se sastajalo nekoliko puta, pokušali smo da formiramo minimalnu cijenu, ali dogovorimo se jedno, a onda neki idu ispod cijene i ne bude ništa od dogovora”, kazao je on.

Šest za testove i četiri eura za vožnju

Auto-škole su dužne da na vidnom mjestu u prostorijama škole istaknu cjenovnik koji je utvrdilo Ministartsvo, kako bi svaki kandidat bio upoznat sa visinom naknade koju treba da uplati.

Po toj računici, od usluge naplaćene kandidatima koji polažu teorijski dio za A ili B kategoriju, Ministarstvu se uplaćuje šest eura, osam eura od onih koji polažu B i C i četiri od onih koji polažu sa B na C.

Kada je polaganje praktičnog dijela u pitanju, vlasnici auto-škola obavezni su uplatiti četiri eura od cijene koju plaća onaj ko polaže za A kategoriju, šest od onih koji polažu za B, po osam od onih koji polažu B i C ili sa B na C, a po 20 eura od kandidata koji polažu za D ili E.

Galerija

Bonus video: