Autobuska ostaje u rukama France

Ugovor o zakupu Autobuske stanice, Opština je 1. jula 2015. sklopila sa firmom France
88 pregleda 7 komentar(a)
Franca Tivat, Foto: Siniša Luković
Franca Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.08.2016. 19:20h

Lokalna DPS-SD-HGI vlast u Tivtu odložiće preuzimanje jednog od kapitalnih lokalnih saobraćajnih objekata i ekonomskih resursa - novoizgrađene autobuske stanice.

Njome će makar do kraja godine nastaviti da gazduje jedna od firmi iz koncerna koji kontroliše bjelopoljski biznismenHilmija Franca.

Na sjednici lokalnog parlamenta pred odbornicima će se u petak naći Predlog odluke o davanju saglasnosti na produženje ugovora o zakupu Autobuske stanice, koji je Opština Tivat 1. jula prošle godine sklopila sa Francinom kompanijom Prehrana iz Pljevalja.

Važenje tog ugovora isteklo je još 30. juna, ali je Prehrana i pored toga u proteklih mjesec i po dana bez problema gazdovala stanicom i svim lokalnim i poslovnim prostorima u sklopu tog objekta.

U obrazloženju odluke o produženju ugovora piše da je to tražila firma Prehrana: “S obzirom na to da je Opština Tivat u postupku donošenja odluke o načinu upravljanja autobuskom stanicom dugoročno na neki od načina predviđenih zakonom, a imajući u vidu neophodnost da autobuska stanica obavlja funkciju u kontinuitetu i s obzirom na to da dosadašnji zakupac uredno izmiruje obaveze po osnovu zakupa, ocijenjeno je cjelishodnim da se ugovor produži na rok do 31. decembra 2016. pod istim uslovima”, piše u obrazloženju Predloga odluke.

Po originalnom ugovoru koji je prošle godine sa „Prehranom“ sklopio bivši gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), Opština je za 7.275 eura mjesečno plus PDV, stanicu iznajmila Prehrani - kćerki firmi Francinog Mesoprometa.

Objekat Autobuske stanice Opština Tivat sagradila je u javno-privatnom u partnerstvu sa „Mesoprometom, koji je na opštinskoj parceli na Kavi napravio veliki megamarket za proizvodno-trgovački brend Franca, a u dijelu te zgrade i novu AS Tivat sa 1.002 kvadrata zatvorenog prostora, osam perona za autobuse površine 828 kvadrata i parkingom za automobile zaposlenih površine 78 kvadrata.

Novosel je lani, obrazlažući zašto Opština novosagrađeni moderan objekat daje na upravljanje Franci, kazao da je gazdovanje stanicom „nepoznata materija“ za lokalnu upravu koja je nespremno dočekala završetak tog kapitalnog objekta saobraćajne infrastrukture, što je Tivat čekao preko 30 godina.

Obećanje o preuzimanju gazdovanja stanicom bilo je u izbornim programima gotovo svih stranaka na lokalnim izborima 17. aprila, pa i DPS koja je na njima osvojila apsolutnu većinu.

Iako je u međuvremenu sklopila koaliciju sa SD i HGI sa kojima od ukupno 32, kontroliše čak 23 mjesta u lokalnom parlamentu, DPS nije do isteka važenja originalnog ugovora sa Prehranom formirao obećano novo lokalno javno preduzeće koje bi gazdovalo stanicom i parkinzima u gradu, pa je i sav prihod od pojačanog autobuskog saobraćaja tokom ljetnje turističke sezone otišao Francinoj privatnoj kompaniji.

Bonus video: