Autoprevoznik iz Raške nasamario 10.000 crnogorskih rezervista

Direktor Udruženja boraca ratova od 1990. godine Radan Nikolić upozorio na prevaru oko ratnih dnevnica
402 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 19:26h

Direktor Udruženja boraca ratova od 1990. godine Radan Nikolić kazao je "Vijestima" da je autoprevoznik iz Raške Milutin Dikić uspio da u “Ratne veterane Raške” nelegalno učlani preko 10.000 crnogorskih rezervista i po tom osnovu inkasira preko 50.000 eura.

Namamio ih je tako što je tvrdio da će preko članstva u tom udruženju dobiti pravo na isplatu ratnih dnevnica za vrijeme dok su bili rezervisti Vojske Jugoslavije, tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

“Učinili smo sve da ružna priča o komercijalnom patriotizmu Srpskih ratnih veterana sa sjedištem u Beogradu ne inficira Crnu Goru. U tome smo djelimično uspjeli, ali je porazno da je Dikić to uspio da uradi”, kazao je Nikolić.

On kaže da je druga porazna činjenica da se među učlanjenim "posrbljenim rezervistima" iz Crne Gore nalazi i ne mali dio onih koji znaju da su primili ratne dnevnice, kao i oni koji nijesu bili vojno angažovani 1999. godine: “Oni su se poslužili falsifikatima kako bi se domogli novca iz Srbije koji je navodno obezbijedio niko drugi do NATO.

Ovo je ružna priča o organizovanoj prevari u ime patriotizma i svekolikoga srpstva u koju su upletena i pojedina lica iz Berana, Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića, čija imena Udruženje zna, ali će za sada prepustiti nadležnim organima”.

Nikolić tvrdi da će epilog te priče će biti svakako ružan i da će se Udruženje potruditi da "prevarante razobliči i preporuči sudu javnosti i pravde".

Na desetine bivših vojnih rezervista, koji su bili mobilisani tokom NATO bombardovanja, već sedmicama opsijedaju Ministarstvo odbrane kako bi dobili dokaz za učestvovanje u ratu, koji je uslov za "ratne dnevnice".

U srpskim medijima se početkom ove godine pojavila informacija da je po tužbi više hiljada rezervista sa juga Srbije, Sud u Strazburu u julu prošle godine donio presudu kojom je Srbiji naloženo da u roku od šest mjeseci od pravosnažnosti te presude uredi način isplate ratnih dnevnica podnosiocima tužbe i svim drugim licima koja na to imaju pravo.

Ta informacija je izazvala pometnju i među bivšim razervistima na sjeveru Crne Gore, koji su pohrlili u Rašku, u susjednoj Srbiji, kako bi podnijeli zahtjev za isplatu dnevnica.

Od biših vojnih rezervista je traženo da predaju fotokopije ličnih karata i vojne knjižice i da uplate po pet eura. Ispred jedne kafane u Beranama danima bili redovi za predaju dokumenata kod jednog od navodnih zastupnika, a rezervisti su upućivali na zvanični sajt NVO „Srpski ratni veterani“, na kojem je stajalo da se „akcija prikupljanja dokumentacije za ostvarivanje prava na naplatu ratnih dnevnica“ sprovodi širom Srbije.

Strazbur još bez konačne odluke

U Ministarstvu odbrane gužva za uvjerenja bila još veća, nakon što su srpski mediji objavili prekjuče da će Srbija na ime ratnih dnevnica morati da isplati oko 300 miliona eura.

"Blic" je objavio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio žalbu države Srbije i potvrdio prvostepenu presudu donijetu ranije u korist Saveza udruženja boraca Srbije 90-99. godine, koji su tom sudu svojevremeno podnijeli apelaciju za isplatu ratnih dnevnica za učesnike rata na prostoru nekadašnje SR Jugoslavije.

List je objavio da se procjenjuje da će ta presuda obuhvatiti preko 100.000 veterana. Samo nekoliko sati kasnije, srpsko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Sud u Strazburu u ponedjeljak usvojio zahtjev Srbije da se predstavka još jednom razmotri pred Velikim vijećem tog suda, koje čini 17 sudija.

Beograd nam ne odgovara

Ministarstvo odbrane je do prekjuče izdalo 2.309 uvjerenja o učešću u borbenim dejstvima tokom 1999. godine, a do tada je primilo 10.200 zahtjeva za izdavanje uvjerenja", saopšteno je "Vijestima" iz resora koji vodi Milica Pejanović-Đurišić.

Procjenjuje se da više od 25.000 crnogorskih državljana ima pravo na uvjerenje. Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć "Vijestima" da od Vlade Srbije još nijesu dobili odgovor o tome da li se i na koji način presuda Suda u Strazburu odnosi na crnogorske rezerviste.

Ministarstvo odbrane je prošlog mjeseca od Srbije zatražilo zvaničnu informaciju da li crnogorski rezervisti koji su učestvovali u ratu 1999. godine imaju pravo na ratne dnevnice.

Galerija

Bonus video: