Avion Montenegro erlajnsa se, zbog indikacije kvara, vratio sa leta za Beograd

Pilot je bezbjedno spustio putnički avion, koji je prema redu letenja u 18 časova poletio prema Beogradu
138 pregleda 128 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 21:16h

Sektor za vanredne situacije MUP-a i medicincke ekipe, bile su večeras poslije 18 časova u pripravnosti, zbog najave da se avion Montenegro Airlinesa pokvario ubrzo nakon što je iz Podgorice poletio za Beograd.

Pilot je, međutim, bezbjedno i bez problema spustio putnički avion, koji je prema redu letenja u 18 časova poletio prema Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, neposredno nakon polijetanja, pilot je obavjestio nadležne na aerodormu da se avionu, nakon uzlijetanja, nije vratio stajni trap te da će se vratiti nazad. On, saznaju “Vijesti”, nije tražio da se zbog toga podigne bezbjednost na aerodromu, ali su sa aerodroma odmah alarmirali MUP i Klinički centar Podgorica.

Iz Montenegro Airlinesa večeras je saopšteno da je kapetan odlučio da vrati avion na podgorički aerodrom ubrzo nakon polijetanja, zbog "indikacije kvara na hidro sistemu 1 aviona Fokker 100".

"Radi se o manjem tehnickom kvaru, koji ni u jednom trenutku nije ugrozio bezbjednost samog leta", precizirali su iz kompanije.

Svi putnici su, kako se dodaje, nakon obavljene standardne procedure zamjene aviona, nastavili svoje putovanje drugim avionom Montenegro Airlinesa, koji je odletio ka Beogradu sa kasnjenjem od skoro 2 sata, zbog navedenog tehničkog problema i zamjene aviona.

"Neposredno nakon slijetanja kvar je otklonjen, dok ce avion po redovnom redu letjenja vec od ujutru biti u redovnom saobracaju. Montenegro Airlines koristi priliku da se izvini svim putnicima zbog kasnjenja", zaključeno je u saopštenju.

Sagovornik "Vijesti" potvrđuje da kvar nije ništa opasno, jer je avion tako u pravoj poziciji za slijetanje.

"Mnogo bi gore bilo da je obrnuto, da prilikom slijetanja ne može da se izvuče stajni trap. Jedino je moglo da bude problematično ako je u pitanju embrajer, jer on ima senzore koji blokiraju upravljanje, jer zbog takvog položaja stajnog trapa, daje signal da je avion još na zemlji”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Agencija Beta javila je da se avion vratio zbog kvara te da je morao da se, prije slijetanja, oslobodi velike količine goriva.

Bonus video: