Azil u Crnoj Gori najviše traže Sirijci

"Samo u oktobru podnešeno je 646 zahtjeva za dobijanje azila. Ipak, na osnovu dosadašnje evidencije, čini se da je broj tražioca azila smanjen u odnosu na prošlu godinu"
138 pregleda 5 komentar(a)
azilanti, konik, Foto: Zoran Đurić
azilanti, konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.11.2014. 19:29h

Azil u Crnoj Gori je, do 1. novembra, zatražilo 1.527 osoba, a najveći broj njih je iz Sirije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Od 1.527 osoba koje su tražile azil ove godine, njih 982 su iz Sirije.

„90 odsto Sirijaca u Crnu Goru dolazi sa identifikacionim dokumentima (pasoš, lična karta, vozačka dozvola). Na drugom mjestu po broju zahtjeva za azil su lica iz Eritreje – ukupno u ovoj godini 259 lica“, kaže se u saopštenju MUP-a.

Kako je saopšteno, trenutnu situaciju opisuje i činjenica da je u ponedjeljak ispred MUP-a bio više od 100 tražilaca azila, a od tog broja, Direkciji za azilsu zahtjev podnijele 52 osobe.

„Lica koja dođu da traže azil u vrijeme kada Direkcija ne radi, ili lica koja se ne procesuiraju u Direkciji zbog velikog broja zahtjeva, policijski službenici na prijavnici upisuju, na višejezičnom obavještenju upoznaju sa pravima i upućuju u Upravu za zbrinjavanje izbjeglica ili nakon 17 sati u Centar za tražioce azila u Spužu“, kaže se u saopštenju.

Po tom osnovu, dodaje se, u ponedjeljak su policijski službenici izdali više od 50 obavještenja.

„Samo u oktobru podnešeno je 646 zahtjeva za dobijanje azila. Ipak, na osnovu dosadašnje evidencije, čini se da je broj tražioca azila smanjen u odnosu na prošlu godinu“, rekli su iz MUP-a.

Tokom prošle godine podnijeto je 3.554 zahtjeva za azil, dok je od početka godine po istom osnovu podnešeno 1.527 zahtjeva.

„I dalje je prisutan trend da tražioci azila Crnu Goru doživljavaju samo kao zemlju tranzita u kojoj se ne zadržavaju duže od tri do pet dana, pa tako i ne dolaze na intervjue koji se zakazuju za sedam dana od dana podnošenje zahtjeva. Iz ovog razloga, Direkcija za azil u 99 odsto slučajeva donosi zaključke o obustavi postupka“, saopšteno je iz MUP-a.

Iz tog Vladinog resora su našpmenuli da je MUP institucija nadležna – u konkretnom slučaju – za zaprimanje zahtjeva tražilaca azila.

Nadležni organ za zbrinjavanje tražilaca azila, shodno Zakonu o azilu, je Uprava za zbrinjavanje izbjeglica koja je organ u sastavu Ministarstva rada i socijalnog staranja, a Centar za tražioce azila je organizaciona jedinica ove Uprave.

„Sa aspekta Zakona o azilu takođe je jasno da osoba koja traži azil se prvo smjesti, higijenski i zdravstveno obradi, nakon čega bi u MUP moglo da podnese formalan zahtjev“, kaže se u saopštenju.

Posebno je važno, navodi se, to što je Ministarstvo zdravlja donijelo Stručno-metodološko uputstvo o zdravstvenim pregledima lica koja traže azil u Centru za tražioce azila, propisujući jasne medicinske procedure za osnovni zdravstveni pregled, kao i pregled u cilju otkrivanja zaraznih bolesti.

„Obzirom da u Centru za tražioce azila postoji moderno opremljena ambulanta, kao i stručno medicinsko osoblje, pravni akt koji propisuje medicinske procedure – smatramo da su stvoreni i pravni i formalni uslovi da se prvi zdravstveni pregled obavlja u Centru za tražioce azila i da se tek nakon obavljenog zdravstvenog pregleda upute na dalje procedure u MUP“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: