AZLP: Šaranović omogućio zloupotrebu matičnih brojeva

Preko aplikacije “Provjera birača koji su svojim potpisom dali podršku kandidatu za predsjednika Crne Gore” deset puta je provjeren Duško Marković i to sa šest adresa.
188 pregleda 7 komentar(a)
Budimir Šaranović, Foto: Filip Roganović
Budimir Šaranović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.05.2018. 18:42h

Aplikacija Državne izborne komisije (DIK) preko koje su tokom kampanje za predsjedničke izbore građani mogli provjeriti da li je neko od kandidata zloupotrijebio njihove potpise je nezakonita, utvrdio je Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka.

DIK, odnosno njegov predsjednik Budimir Šaranović kao odgovorno lice, time je prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka, smatra Savjet.

On je juče odlučivao po inicijativi MANS-a i člana Radenka Lacmanovića, koji su pitali za zakonitost aplikacije.

Sporan je i njen pravni osnov, iako se DIK poziva na obavezu da građane obavještava o njihovim biračkim pravima. Takođe i što je DIK instalirao bez adekvatne zaštite za moguće zloupotrebe matičnih brojeva, potvrdio je “Vijestima” Lacmanović.

“Samo sa jedne IP adrese je pristupljeno 220 puta, što je dovoljan dokaz da nisu obezbijeđene mjere zaštite podataka o tome ko je podržao kog predsjedničkog kandidata”, prenosi Lacmanović.

Kontrolori AZLP izvršili su krajem aprila nadzor u DIK-u, a Savjet je juče raspravljao o njemu.

Preko aplikacije “Provjera birača koji su svojim potpisom dali podršku kandidatu za predsjednika Crne Gore” deset puta je provjeren Duško Marković i to sa šest adresa.

Aco Đukanović je provjeren 12 puta sa 10 adresa, sedam puta Blažo Đukanović sa pet IP adresa, zatim Vuk Roćen dva puta, Vuk Rajković pet puta, Miodrag Vuković dva puta, Milorad Vuletić četiri puta, Husnija Šabović tri.

Takođe, tri puta je provjeravan Budimir Dabetić i Dragica Sekulić, Miomir Mugoša dva, Darko Radunović jednaput. I matični broj Igora Lukšića ukucavan je dva puta. Iako se ne navode njihove funkcije, jasno je da su u pitanju vladini zvaničnici, poslanici i prijatelji i rođaci vioskih zvaničnika vlasti.

Iako je na inicijativu pomoćnika direktora AZLP na dnevnom redu bio i tekst u listu “Dan”, gdje se navodi da te iste osobe nijesu podržale kandidaturu lidera DPS-a Mila Đukanovića, Savjet je, kako je rekao Lacmanović, “ poštovao medijske privilegije i nije utvrđivao otkud listu podaci koje je citirao”.

“Nijesmo ni utvrđivali ko su vlasnici IP adresa sa kojih je pristupano, niti za to imamo ovlašćenje”, rekao je Lacmanović.

Bonus video: