Babovićev rad nije ni kontrolisan

Članica mentorske komisije bila je i Silvana Đurašević, koja je bila zadužena i za provjeru originalnosti rada Sanje Vlahović...
444 pregleda 19 komentar(a)
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Sanja Vlahović, Milan Babović, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.10.2016. 14:36h

Komisija Univerziteta “Mediteran“ praktično nije ni kontrolisala originalnost magistarskog rada Milana Babovića, za koji je Privredni sud naknadno utvrdio da je plagijat.

Članica Komisije Andrea Kavarić kazala je juče “Vijestima“ da ne može komentarisati presudu, jer se ta komisija sastala samo jednom ili dva puta.

“Budući da se ta komisija sastala svega jednom ili dva puta, nemam šta da komentarišem povodom tog slučaja“.

“Vijesti“ juče nijesu mogli da dobiju komentar od ostalih članova Komisije - Ane Stranjančević i Mladena Bukilića.

Na pozive nije odgovarala ni profesorica Silvana Đurašević, koja je bila član mentorske komisije za Babovićev magistarski rad.

Ona je bila članica istražne komisije o originalnosti doktorskog rada ministarke nauke Sanje Vlahović, koju je direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva (ICTHR) iz Velike Britanije Dimitrios Buhalis javno optužio da je prepisala njegov rad.

Iz Centra za građansko obrazovanje ranije su podnijeli prijave protiv Vlahovićeve i Babovića, ali su obje odbačene...

Privredni sud, međutim, utvrdio je da je Babović plagirao magistarski rad. U presudi piše da je član Savjeta mladih DPS-a, povrijedio autorsko pravo tužioca Petra Martinovića...

Drugi član mentorske komisije zadužene za Babovićev magistarski - Miro Blečić, kaže da oni, prije svega, ocjenjuju stručnost i znanje i da nemaju mehanizme da procijene da li je rad, ili dio - „ukraden“.

“Uvijek kada mi studenti dođu da rade rad, prvo ih upozorim da navedu sve izvore informacija, da ne bi došli u situaciju da povrijede nečije autorsko pravo. Nemamo program za upoređivanje sa radovima sa drugih univerziteta.

Aktivnost mentora je da cijeni znanje. Gledam da li je rad stručno napisan, da li je problem jasno prikazan, kakav je zaključak, znanje koje kandidat posjeduje... dok se plagijatom bavi zakon i nadležni organi“.

On tvrdi da je Babović rad predao u roku i da je bio dostupan javnosti.

Treći član mentorske komisije Darko Lacmanović nije odgovarao na poziv “Vijesti”.

Prorektor za nastavu Univerziteta “Mediteran” Janko Radulović nije prije dva dana odgovorio šta će ta ustanova preduzeti nakon odluke suda, odnosno da li će Baboviću oduzeti titulu.

Saopštio je da nije upoznat sa presudom i da zbog toga ne može ništa da komentariše.

Babović je prepisao praktično polovinu magistarskog rada Petra Martinovića, o čemu su “Vijesti” pisale u više navrata...

Babović je magistrirao 2011. godine na Fakultetu za turizam u Baru, osam godina nakon što je Martinović to učinio u Ljubljani.

Babović je tvrdio nije koristio djelove rada Martinovića, ali u odgovoru na tužbu nije pojasnio kako je dio praktično isti.

Martinovićev advokat Nikola Martinović prekjuče je kazao “Vijestima” da će “Mediteran”, u nastavku suđenja, morati da dokaže da nema udjela u Babovićevom plagijatu:

“Da je 'Mediteran' radio shodno pravilima, ne bi ni došlo do ovoga... Neko je očigledno zažmurio na taj plagijat, a u prvom redu mentor i komisija za ocjenu magistarskog rada”.

Tužilaštvo bez komentara, za CGO presuda pozitivan pomak

Iz Osnovnog državnog tužilaštva, koje je ranije odbacilo prijavu protiv Babovića, nijesu željeli da komentarišu presudu Privrednog suda da je Babović plagijator.

“Vijestima” su odgovorili da je krivična prijava odbačena jer je u vrijeme podnošenja već bila nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Iz CGO su ocijenili da je presuda Privrednog suda pozitivan pomak i da baca sjenku na postupanje tužilaštva.

„Slučaj je dospio u ruke osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića. Naša krivična prijava je odbačena iz razloga zastarjelosti krivičnog gonjenja po osnovu krivičnog djela povreda moralnih prava autora i interpretatora. Na pritužbu CGO-a, Više državno tužilaštvo je jednom poništilo takvu odluku ODT-a, a drugi put je prihvatilo čime je zapravo bilo jasno da je izvršen snažan politički uticaj“.

Bonus video: