Backović: Tokom Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće održano 11 radionica

„Pozivam svu djecu da se što prije prijave za učešće na radionicama preko sajta Kotoroskog festivala pozorišta za djecu“, poručila je Backović
136 pregleda 0 komentar(a)
Pres konferencija, Kotorski festival, Foto: Prcentar.me
Pres konferencija, Kotorski festival, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 30.05.2016. 15:41h

U toku pratećeg programa 24. Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće održano 11 kreativnih radionica, najavila je članica Uredničkog odbora festivala, Marija Backović, i pozvala djecu da se prijave za učešće, jer je broj mjesta ograničen.

Ona je danas, na konferenciji za novinare, kazala da se broj radionica iz godine u godinu povećava, kao i da je interesovanje sve veće, navodeći da će biti održana i jedna radionica za roditelje.

„Radionica za roditelje će biti održana 5. jula. Riječ je o psihološkoj radionici nenasilne komunikacije“, rekla je Backović.

Kako je istakla, radionice su različite po tematici i besplatne, a broj učesnika je ograničen.

„Pozivam svu djecu da se što prije prijave za učešće na radionicama preko sajta Kotoroskog festivala pozorišta za djecu“, poručila je Backović.

Govoreći o Filmskom programu Festivala, Backović je najavila da će tokom tog segmenta programa, koji će početi 24. juna, biti prikazano sedam filmova.

„Filmovi će biti prikazani u Kinu "Boka", a ulaz će biti besplatan. Posebno je značajno što će, od tih sedam filmova, četiri biti prvi put prikazana u Kotoru. Filmovi su za djecu različitog uzrasta, od crtanih filmova do filma za mlade“, navela je ona.

Backović je kazala da će od 27. do 30 juna na Sceni za mlade biti prikazano osam predstava za mlade.

„Sve predstave će biti prikazane u Centru za kulturu. Gosti su iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i četiri predstave iz Crne Gore“, precizirala je ona.

Voditeljka radionice „Suveniri od mora“, Nataša Strugar, kazala je da ona stvara radove od prirodnih materijala – kamena, drva i oslikava ih akrilnim bojama.

„Mislim da će djeci biti interesantna ova radionica. Radionica će biti održana 2. do 4. jula“, navela je Strugar.

PR menadžer festivala, Siniša Grubiša, podsjetio je da će u okviru Glavnog programa biti izvedeno 15 predstava iz sedam država, od kojih će četiri biti van konkurencije.

„Festival će biti otvoren 1. jula, izvođenjem predstave ukrajinskog pozorišta „Papirni svijet“. Drugog dana festivala biće izvedenja predstava njemačkog pozorišta „Parlament riba“, naveo je Grubiša.

Trećeg dana festivala, kako je najavio, biće izvedene dvije predstave.

„3. jula biće izvedena predstava turskog pozorišta „Čudovišta iz smeća“, kao i predstava hrvatskog pozorišta „Pola pola““, precizirao je Grubiša.

Četvrtog dana festivala, kako je rekao, biće prikazana predstava španskog pozorišta „Šašave planete“, koja je igra glumaca sa sapunicom. „Takođe će, istog dana biti prikazana i predstava „Bremenski svirači“, hrvatskog pozorišta.

„Tokom petog dana festivala, posjetioci će imati priliku da vide predstavu „Škriti berberin“, koja je nastala u koprodukciji pozorišta iz Pančeva i Kotoroskog pozorišnog festivala za djecu“, kazao je Grubiša.

Predstava „Par cipela“, pozorišta iz Subotice biće prikazana šestog dana festivala, dok će dan nakon posjetioci imati priliku da vide predstave „Džonatanpv let“ pozorišta iz Osjeka i „Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu“.

„Predstava „Snježana i sedam patuljaka“, koja je nastala u produciji Gradskog pozorišta Podgorica biće izvedena 8. dana festivala, dok će 9. jula posjetioci moći da vide predstave „Kako je nastalo letenje“, pozorišta iz Novog sada i predstavu „Kinez“ Gradskog pozorišta iz Podgorice“, rekao je Grubiša.

Tokom desetog dana festivala biće izvedena predstava „Tajna super blaga“, pozorišta z Beograda, dok će 11. i 12. jula biti održana premijera predstave „Kavez“, koja je nastala u koprudukciji Gradskog pozorišta Podgorica i Kotoroskog festivala pozorišta za djecu.

Bonus video: