Bageri se vraćaju u Anastasijin vrt?

Restoran-hotel „Sutjeska” u Petrovcu mogao bi da bude srušen pošto su novom vlasniku izdati uslovi za dobijanje građevinske dozvole
251 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 17:38h

Restoran–hotel “Sutjeska” u Petrovcu nacionalizovana imovina imućne petrovačke porodice Zuber, na petrovačkoj rivi biće ponovo srušen, jer je Direktorat za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja početkom prošlog mjeseca izdalo urbanističko-tehničke uslove za gradnju preduzetniku Nikoli Rajkoviću.

Restoran “Sutjeska” dio je imovine koja je oduzeta porodici Gregović- Zuber nakon Drugog svjetskog rata i nikada im nije vraćen. Riječ je o nekadašnjoj kući sa vrtom Anastasije Gregović, koja se nalazi na obali u Petrovcu, koja je konfiskovana 1948. godine. Iako je bila u odličnom stanju, srušena je 1980. godine protivno volji originalnih vlasnika.

Lokalne vlasti objekat su pretvorile u restoran “Sutjeska”, potom je privatizovan i prodat 2006. godine Nikoli Rajkoviću od strane Hotelsko–turističkog preduzeća “Budvanska rivijera” po cijeni od 740.000 eura. Prodaja je izvršena nakon podnošenja zahtjeva za povraćaj imovine iako Zakon o denacionalizaciji jasno kaže da imovina koja je u procesu povraćaja ne može biti prodata niti privatizovana.

Originalna kuća je srušena 1980. (foto: privatna arhiva)

Rajković je kupio restoran na aukciji u vrijeme rasprodaje turističko-ugostiteljskih objekata kojim je gazdovala „Budvanska rivijera“.

Planskim dokumentom na tom mjestu od postojeće dvospratne kuće, ukupne površine 331 kvadrat, moći će biti izgrađen objekat mješovitog tipa - turistički, ugostiteljski ili objekat za stanovanje, sedam puta veće površine, maksimalnih 2.205 kvadrata i to na najviše tri etaže.

Međutim, gradska uprava u Budvi je nakon bunta 700 Petrovčana, koji su peticijom tražili obaranje aktuelnog plana „Petrovac – centar“, a to verifikovala i Skupština opštine, donijela odluku da se Detaljni urbanistički plan obori i pristupi izradi novog.

I dok se novi planski dokument priprema, resorno ministarstvo izdalo je Nikoli Rajkoviću urbanističko-tehničke uslove, na osnovu starog planskog dokumenta, koji je do donošenja novog i dalje na snazi.

Izdavanje urbanističko-tehničkih uslova nekom investitoru je prvi dokument u proceduri za dobijanje građevinske dozvole, na osnovu koje onaj koji namjerava da gradi treba da se vodi prilikom izrade projektne dokumentacije za budući objekat.

Nikola Rajković živi u Ljubljani, u Sloveniji, a prema saznanjima “Vijesti” urbanističko-tehničke uslove od crnogorske države zatražio je još ljetos dok je boravio u Crnoj Gori.

Anastasija i Lale Zuber (foto: privatna arhiva)

Osim “Sutjeske”, porodici Gregović-Zuber oduzet je i vinograd koji je pretvoren u parking ispred zgrade pošte.

Zuberi su bili vlasnici i petrovačke tvrđave Lazaret, koja je privatizovana 2002, a koju su kupili ruski biznismeni, koji su kupili i hotel „4. jul“, sadašnju „Monte Casa“.

Nasljednici porodice Gregović-Zuber takođe žive u inostranstvu, a posljednji put su se javno obratili na temu vraćanja imovine prije dvije godine, kada su u Crnoj Gori održali i konferenciju za novinare.

Nasljednici imovine nekada poznatog bankara i brodovlasnika Lala Zubera i Anastasije Gregović su sin Ivan Zuber i kćerke, italijanska državljanka Dijana Deklić, i državljanka Sjedinjenih Američkih Država Lidija Ranganath.

Zuberi traže 60 miliona

Nasljednici Anastasije i Lala Zubera 50 godina čekaju na Zakon o denacionalizaciji kako bi započeli proces povraćaja imovine koja prema njihovoj procjeni vrijedi 60 miliona eura.

“Vijesti” su ranije pisale da je država Crna Gora, prema procjeni nasljednika, dužna novac u protivrijednosti za 14 istorijskih zgrada, 56 hiljada kvadratnih metara zemljišta u Kotoru, Budvi, Petrovcu, Cetinju i Ulcinju, kao i za 22 broda pomorske kompanije “Zetska plovidba” i dva nacionalizovana preduzeća - “Zetska plovidba” i “Srpsko-albansku banku”.

Galerija

Bonus video: