Baković: LGBT populacija se još suočava sa problemom socijalne isključenosti

Baković je povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, naveo da je LGBT populacija jedna od najviše diskriminisanih u crnogorskom društvu
59 pregleda 4 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Reuters
Gej brakovi, LGBT, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2016. 14:00h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković ocijenio je da se LGBT populacija u Crnoj Gori još suočava sa problemom socijalne isključenosti u mnogim sferama života, a što se naročito odnosi na sisteme socijalne podrške, priznavanje određenih statusnih prava, prava koja proizilaze iz takvog statusa i mnoge druge oblasti.

Baković je povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, naveo da je LGBT populacija jedna od najviše diskriminisanih u crnogorskom društvu (uz siromašne, Rome, OSI i žene žrtve porodičnog nasilja).

"Jasno je da je potreban jači, sistemski i kontinuiarn odgovor prije svega države, u cilju obezbjeđivanja zagarantovanih ljudskih prava i sloboda pripadnika ove populacije. U tom smislu, fizička i psihička sigurnost, sloboda izražavanja i udruživanja kao i mirnog okupljanja još traže odlučnu aktivnost na suzbijanju negativnih pojava, posebno stereotipa i predrasuda. Zaštitnik je u godišnjem izvještaju o radu za 2015. godinu ocijenio da je nastavljen trend homofobije i nasilja prema članovima LGBT zajednice", navodi se u saopštenju ombudsmana Bakovića.

Dodao je da je kao ključna pozitivna promjena u crnogorskom društvu navedena činjenica da se o problemima LGBT osoba više govori u javnosti, i da to, nakon dugog perioda, više nije tabu tema.

"Kao pozitivno i pohvalno ocijenjeno je održavanje Parade ponosa u Podgorici, koja je protekla bez incidenata, ali uz pojačano prisustvo policije. Ali, kako i sama LGBT zajednica podvlači, nesmetano održavanje Parade ponosa jeste veoma važno, ali nije jedino i nije dovoljno. Zaštitnik smatra da je potrebno kontinuirano raditi na suzbijanju predrasuda i diskriminatornih stavova, prije svega kod djece i mladih kroz obrazovni sistem i medije. Zaštitnik ocjenjuje da još uvijek izostaje adekvatan odgovor kroz sveobuhvatno djelovanje u svim sektorima društva, na način kojim će se podići svijest i ukazati na nelogičnost uskraćivanja temeljnih prava nekoj ili nekim osobama samo zato što nisu iste seksualne orjentacije", dodaje se u saopštenju.

Pozivom na tolernciju i razumijevanje prema ovoj grupi Zaštitnik ukazuje na neodrživost bilo kojeg oblika mržnje i potrebu jačanja svijesti o ljudskim pravima i slobodama svake osobe u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO) obilježava se 17. maja jer je Generalna skupština Svjetske zdravstvene organizacije 17. maja 1990. godine skinula homoseksualnost sa liste mentalnih oboljenja.

Bonus video: