Baković: Rodni balans problematičan u mnogim oblastima

Baković smatra da je diskriminacija žena najočiglednija na tržištu rada, u oblasti zdravstva i zbog porodičnog i bračnog statusa
77 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2018. 12:13h

Žene u crnogorskom društvu suočavaju se sa značajnim problemima u različitim sferama privatnog i javnog života i pored unaprijeđenih zakonodavnih i strateških rješenja i rezultata u promociji rodne ravnopravnosti, smatra Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

On je danas čestitao 8. mart - Međunarodni dan žena i pozvao na istrajnost i odgovornost u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti.

"I pored unaprijeđenih zakonodavnih i strateških rješenja, kao i određenih rezultata u promociji vrijednosti rodne ravnopravnosti, ipak moramo ukazati da se žene u crnogorskom društvu još suočavaju sa značajnim problemima u različitim sferama privatnog i javnog života", naveo je Baković.

On je ocijenio da je evidentno da se, osim djelimično u pravosuđu, rodni balans još može smatrati problematičnim u mnogim oblastima kao što su političko djelovanje, administrativno rukovođenje, obrazovanje na najvišem nivou.

"Osim toga, podaci govore o još uvijek značajnom broju predmeta nasilja u porodici koji za žrtve ima žene, a što prema međunarodnim standardima predstavlja oblik diskriminacije", rekao je Baković.

Prema njegovim riječima, odgovor države na tu pojavu mora biti odlučniji.

"Posebno želimo skrenuti pažnju na žene koje su pripadnice ranjivih kategorija kao što su – osobe sa invaliditetom, starije osobe, žene u stanju socijalne potrebe i slabog imovnog stanja, Romkinje, samohrane majke, žrtve nasilja kao i žene iz seoskih područja i pripadnice LGBT populacije", kazao je Baković.

On je ocijenio da su žene koje pripadaju nekoj od tih kategorija, često višestruko marginalizovane i diskriminisane i da je njihov položaj veoma težak.

Baković smatra da je diskriminacija žena najočiglednija na tržištu rada, u oblasti zdravstva i zbog porodičnog i bračnog statusa.

On je ocijenio da su u posebno nepovoljnom položaju prilikom zapošljavanja i na radu su trudnice i porodilje, kao i žene iz pomenutih marginalizovanih grupa.

"Rodna neravnopravnost se ispoljava i kroz još nedovoljnu političku participaciju žena, ekonomsku nejednakost, neravnopravnu podjelu obaveza u porodici i razlike u imovini koje dovode žene u nepovoljan položaj za započinjanje sopstvenog posla", rekao je Baković.

On je kazao da je posebno važno osnaživanje žena da znaju i da zahtijevaju svoja prava u svim oblastima.

"A na svima nama da adekvatno vrednujemo ulogu žene u društvu i u skladu sa tim preduzmemo sve mjere i radnje kako bi svoja prava i potencijale mogle da ostvare u punom kapacitetu – i u realnom životu, a ne samo na papiru kroz razna strateška dokumenta i planove", kazao je Baković.

On je zaključio da zbog svega, dostizanje ravnopravnosti žena u svim sferama društvenog i političkog života mora ostati u vrhu prioritetnih ciljeva države.

Bonus video: