Baković ukazuje na probleme u obrazovanju: Neispoštovane preporuke za vjerske škole i prevoz

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković kazao je agenciji MINA da je ostalo neriješeno definisanje kriterijuma za pružanje pomoći učenicima iz Crne Gore koji se nalaze na školovanju u inostranstvu
458 pregleda 0 komentar(a)
Baković, Foto: Boris Pejović
Baković, Foto: Boris Pejović

Značajnije preporuke Ombudsmana iz oblasti prava djece, koje nijesu ispoštovane, su rad vjerskih škola i vrtića i one koja se odnosi na učenički prevoz.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković kazao je agenciji MINA da je ostalo neriješeno definisanje kriterijuma za pružanje pomoći učenicima iz Crne Gore koji se nalaze na školovanju u inostranstvu.

“U ovoj oblasti neispoštovana je i preporuka kojom je od resornog ministarstva traženo da utvrdi jasne kriterijume po kojima će se u narednom periodu finansirati privatne obrazovne ustanove i srednje vjerske škole, koje izvode javno važeći obrazovni program“, kazao je Baković.

Upozorio je i da “ne možemo biti zadovoljni uslovima po kojima se ostvaruje redovno obrazovanje po prilagođenom programu za djecu sa smetnjama u razvoju”.

Baković je rekao da je institucija Zaštitnika u prošloj godini primila je 209 pritužbi u oblasti dječjih prava i da su se najčešće odnosile na zdravstvenu i socijalnu zaštitu djece.

On je saopštio da se u pritužbama ukazuje i na probleme sa kojima se suočavaju djeca u visokokonfliktnim razvodima, te da postoje i problemi koji se odnose na zdravstvenu i socijalnu zaštitu djece koja imaju poteškoće sa mentalnim zdravljem, obrazovanje, vršnjačko nasilje u školama.

Baković je kazao da su predmeti žalbi i odnos nastavnika prema učenicima, dugotrajnost sudskih postupaka i porodično-pravnim sporovima, određivanje staratelja djetetu i naplata izdržavanja.

Ombudsman je rekao da kao aktuelan problem u vrtićima vidi prebukiranost, posebno u gradskim sredinama, kao i nedostatak jaslenih grupa, uglavnom u manjim mjestima na sjeveru.

“Iako se bilježe pozitivni trendovi, i dalje treba raditi na većem uključivanju djece u vrtiće, što je takođe izraženiji problem na sjeveru, a svakako je posebna pažnja na inkluziji djece iz romske i egipćanske populacije“, rekao je Baković.

Bonus video: