Ban prerasporedio predsjednika sindikata: Sa trajekta ide na pristanište

Prema nezvaničim informacijama, predsjednik Sindikata je poslat da na trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima, broji automobile koji ne ulaze na trajekt, već nastavljaju put okolo, uz obalu Kotorskog zaliva
9117 pregleda 18 komentar(a)
Trajekti u pristaništu Lepetane, Foto: Arhiva Vijesti
Trajekti u pristaništu Lepetane, Foto: Arhiva Vijesti

Izvršni direktor i suvlasnik Pomorskog saobraćaja, Dejan Ban, odmah nakon što je u toj monopolističkoj firmi prvi put nakon njene privatizacije 2004., nedavno formirana sidnikalna organizacija, predsjednika sindikata Ivana Vučinovića rasporedio je na lošije radno mjesto. To je "Vijestima" potvrđeno iz Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja, saopštivši da je Ban tako reagovao na pokušaj sindikata da menadžmentu kompanije dostavi obavještenje o svom formiranju i izboru predsjednika sindikalne organizacije, kako bi se započeo socijalni dijalog.

Ban je kako se navodi, istog dana predsjedniku Sindikata, Ivanu Vulinoviću, dao Aneks ugovora o radu kojim je Vučinović „raspoređen na drugo radno mjesto sa lošijim uslovima rada.“

Prema nezvaničim informacijama, predsjednik Sindikata je poslat da na trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima, broji automobile koji ne ulaze na trajekt, već nastavljaju put okolo, uz obalu Kotorskog zaliva.

„Radno mjesto „službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“ ne pokriva nijedno lice u ovom Društvu poslednjih (minimum) 10 godina i očigledna je namjera poslodavca da to služi mjesto kao predisključenje zbog neposlušnosti. Zakon o radu Crne Gore kaže „da bi ponuda za izmjenu ugovorenih uslova rada bila valjana, ona nikako ne smije biti rezultat samovolje poslodavca, već rezultat potrebe procesa rada, koja kao takva mora biti objektivno utvrđena, te da su te izmjene rezultat objektivnih potreba procesa rada. Takođe kaže „da se izmjenama ugovorenih uslova rada ne ugrozi minimum prava, koja su predviđena opštim aktima koji regulišu odnose između zaposlenog i poslodavca (zakonom, kolektivnim ugovorom i opštim aktom poslodavca). Samim tim, i eventualne izmjene ugovorenih uslova rada moraju se kretati u okvirima koji su postavljeni opštim aktima”, saopšteno je iz Nezavisnog sindikata kompanije „Pomorski saobraćaj”.

Sindikat je o novonastaloj situaciji obavijestio Uniju slobodnih sindikata Crne Gore kako bi dobio valjane instrukcije od njihove Pravne službe. Od njih je, kako je saopšteno, dobijeno mišljenje da je postupak Bana prema Vučinoviću „klasičan primjer antisindikalne diskriminacije”, pa će stoga Nezavisni sindikat „Pomorskog saobraćaja” kao je istaknuto, od USS „dobiti adekvatnu pravnu zaštitu, a biće pokrenuti mehanizmi prema pravnim institucijama Crne Gore.”

Radnici „Pomorskog saobraćaja” koji su se učlanili u sindikat, osim sa izvršnim direktorom i suvlansikom te kompanije Dejanom Banom, vrlo su nezadovoljni i sa postupanjem finansijskog direktora Petra Popovića od čijeg dolaska na to mjesto kažu, imaju brojne probleme sa uskraćivanjem im raznih nadokanada iz procesa rada, a na koje po zakonu, imaju pravo.

Bonus video: