Banjani: Vukovi zaklali 19 ovaca

„Oko 1.15 sati čuo sam lupanje i čaktar i shvatio da se nešto vani dešava. Izletio sam iz kuće i vidio pet vukova. Moguće da ih je bilo više, jer je bila magla. Provalii su ogradu od tora i zaklali 19, a ranili pet ovaca, od koji su dvije uginuli, a vjerovatno će i ostale tri“, priča Kilibarda koji se više od dvije decenije bavi stočarstvom
445 pregleda 3 komentar(a)
Ovce, Foto: Svetlana Mandić
Ovce, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.10.2017. 19:34h

U zaseoku Štrpca u Banjanima vukovi su u noći između petka i subote Radomiru Kilibardi zaklali 19 ovaca i ranili pet, od kojih su dvije već uginule. Ovce su boravile u toru koji se nalazi odmah pored Kilibardine porodične kuće, a pričinjena šteta je, prema riječima domaćina oko 3,5 hiljade eura.

„Oko 1.15 sati čuo sam lupanje i čaktar i shvatio da se nešto vani dešava. Izletio sam iz kuće i vidio pet vukova. Moguće da ih je bilo više, jer je bila magla. Provalii su ogradu od tora i zaklali 19, a ranili pet ovaca, od koji su dvije uginuli, a vjerovatno će i ostale tri“, priča Kilibarda koji se više od dvije decenije bavi stočarstvom.

Zimi je u Nikšiću, a od aprila do sredine novembra u Banjanima.

„U Nikšiću sam držao tovnu junad i svinje, a posljednjih nekoliko godina sam odlučio da držim ovce. Kupovao sam najbolje ovce, nekada jednu, nekad dvije, kako se kada moglo i došao do stada koje je brojalo 80 ovaca. Sada mi je stado desetkovano, a u pitanju su rasne ovce, teške do 40 kilograma”, kaže Kilibarda, kome je stočarstvo jedini izvor prihoda.

Štetu je, kako je kazao, prijavio Veterinarskoj i Savjetodavnoj službi i od njih saznao da će možda moći da je naplati i to deset odsto od vrijednosti jedne ovce, što bi iznosilo deset do 12 eura po ovci.

„Ovo je velika šteta za moje domaćinstvo. Nikada se ranije nije dešavalo da mi vuci napadnu stado. Velika je vjerovatnoća da će se taj čopor ponovo vratiti. Ovdje nemam štalu, samo tor. Bio sam planirao da je pravim, ali sada ne mogu”, kazao je Kilibarda.

Bonus video: