Bar će biti primjer "pametnog grada"

Memorandum koji podrazumijeva koncept pametnog grada, odnosno uvođenje koncepta energetske efikasnosti u javne objekte, kao i postavljanje infrastrukture za e-mobilnost, koju bi trebalo da napajaju obnovljivi izvori energije, potpisali su šefica UNDP-a Daniela Gašparikova i predsjednik Opštine Dušan Raičević
690 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnjeg potpisivanja, Foto: UNDP
Sa jučerašnjeg potpisivanja, Foto: UNDP

Memorandum o saradnji između UNDP-a i Opštine Bar, kojim je planirano uvođenje energetski efikasne javne rasvjete, razvoj koncepta e-mobilnosti, odnosno postavljanje punjača za električna vozila i povećanje stepena korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji opštine, potpisan je juče u Podgorici, tokom međunarodne konferencija “Zeleni dani 2019 - ostvarivanje potencijala za zeleni rast”.

Memorandum koji podrazumijeva koncept pametnog grada, odnosno uvođenje koncepta energetske efikasnosti u javne objekte, kao i postavljanje infrastrukture za e-mobilnost, koju bi trebalo da napajaju obnovljivi izvori energije, potpisali su šefica UNDP-a Daniela Gašparikova i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

“Memorandum potvrđuje interes i spremnost crnogorskih opština da dalje razvijaju koncept zelene ekonomije na lokalnom nivou. Zelena ekonomija omogućava korištenje prirodnih i svih drugih resursa na održiv način, čime se smanjuju rizici po životnu sredinu i jača održivi razvoj”, kazala je Gašparikova.

Sve planirane aktivnosti treba da doprinesu strateškom pozicioniranju Bara i daljoj promociji opštine kao zelene turističke destinacije. Raičević je naglasio je da će realizacijom Memoranduma o saradnji, UNDP pružiti tehničku podršku Opštini Bar u pravcu stvaranja što povoljnijih uslova za razvoj zelenih investicija i inicijativa.

“Poseban fokus će biti na smanjenju karbonskog otiska u turističkom sektoru, dok se u Sportskom centru planira uvođenje energetski efikasne rasvjete. Akcenat stavljamo na razvoj koncepta e-mobilnosti, odnosno postavljanje punjača za električna vozila i povećano korištenju obnovljivih izvora energije”, kazao je Raičević

Bonus video: