Bar jača saradnju sa ukrajinskim gradom Mariupoljem

Oksana Sljusarenko, ambasador Ukrajine u Crnoj Gori, na čiju je inicijativu došlo do povezivanja, ocijenila je da je “ovaj dan poseban za ukrajinsku stranu".
0 komentar(a)
Barska marina, Foto: Arhiva Vijesti
Barska marina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.02.2011. 14:47h

Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević i zamjenik gradonačelnika ukrajinskog grada Mariupolje Vladimir Klimenko potpisali su juče protokol o namjerama uspostavljanja saradnje između dva lučka grada.

To je prvi korak u institucionalizaciji odnosa Bara i Mariupolja, koji u narednih pet godina treba da dovedu do zvaničnog ugovora o saradnji. Oblasti saradnje tek treba da budu definisane, ali, kako su predstavnici obje strane juče kazali, to bi, prije svega, bili turizam, privreda, sport i kultura.

“Vidim da se ovdje puno gradi, a mi imamo veliku industrijsku proizvodnju. Naš grad je takođe luka. U 2010. je u Crnoj Gori bilo 150.000 turista iz Ukrajine”, rekao je Klimenko.

Naglašavajući da je Ukrajina prijateljska država, Pavićević je rekao da ima mnogo prostora za saradnju.

“Upoznaćemo naše privrednike sa kolegama iz Mariupolja, očekujemo od ovog ugovora prije svega veći broj turista”, rekao je Pavićević.

Oksana Sljusarenko, ambasador Ukrajine u Crnoj Gori, na čiju je inicijativu došlo do povezivanja, ocijenila je da je “ovaj dan poseban za ukrajinsku stranu, jer će, osim ta dva grada, biti povezani i Bijelo Polje i Bijela Crkva.

“U Crnoj Gori se spremaju veliki investicioni zahvati - gradnje puteva i zaobilaznica, a ukrajinski cement i metali su najjeftiniji i mogu biti dopremani morskim putem”, kazala je ambasadorka, sa kojom je na potpisivanju protokola bila i Valentina Ivanova Balabanova, savjetnica potpredsjednika vlade Ukrajine.

Mariupolj, na obali Azovskog mora, sa 490.000 stanovnika spada u deset najvećih gradova Ukrajine. Sjedište je najvećih ukrajinskih čeličana i hemijskih postrojenja, a važan je obrazovni centar sa 84 obrazovno-vaspitne ustanove.

Bonus video: