Bar: Na sat ugasili mašine u pekari "Primorka grup"

Štrajk upozorenja radnika treće smjene pekare „Primorka grup“ u Baru zbog neispunjenih obećanja
122 pregleda 2 komentar(a)
Dragoslav Stojović, Foto: Anto Baković
Dragoslav Stojović, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 20.07.2013. 06:58h

Radnici treće smjene pekare „Primorka grup“ u Baru održali su sinoć jednosatni štrajk upozorenja prekinuvši proizvodnju hljeba i peciva.

Predsjednik sindikata radnika treće smjene Dragoslav Stojović najavio je „Vijestima“ generalni štrajk pekara ako poslodavac u narednih deset dana ne ispuni dogovor i ne isplati zaostalih sedam plata i ne nastavi da im redovno izmiruje mjesečne zarade.

“Sa izvršnim direktorom Nenadom Boškovićem smo 17. juna postigli sporazum da u kontinuitetu idu i zaostale plate u sedam rata i svakog mjeseca redovna zarada, kako bi se sve izmirilo do januara 2014. Pošto nije izmirena prva rata – i zaostatak i redovno primanje, a od roka je prošlo više od pola mjeseca, morali smo da reagujemo”, rekao je Stojović.

Formiran je štrajkački odbor sa predsjednikom Senkom Alić i članovima Simom Pavlovićem i Valentinom Vulekovićem, a pekarima se pridružio i dio radnika iz prve smjene koji su učlanjeni u USSCG.

“Sada deset dana čekamo odgovor uprave, ne bude li ga, slijedi generalni štrajk. Javnost treba da zna da pekari 'Primorke' veoma loše žive, sa prosječnom platom koja sa svim dodacima iznosi do 300 eura, da nemaju novca ni za ljekove, ni da spreme djecu za školu, ni za hranu. Katastrofa”, poručio je Stojović.

Početkom maja, revoltirani zbog dugotrajnog lošeg odnosa poslodavca prema njima, dvadesetak radnika treće smjene pekare su prvo obustavili proizvodnju, potom formirali svoj sindikat, a onda nakratko prekinuli rad pekare nakon što su državne inspekcije, postupajući po prijavi radnika, ustanovile niz nepravilnosti.

U međuvremenu, proizvodni proces u firmi je obnovljen.

Pored kašnjenja plata, pekari se žale i da im doprinosi i regresi nijesu uplaćivani skoro četiri godine, da nemaju slobodne dane, da od 2010. niko od njih nije u stalnom radnom odnosu, već im se ugovori prave i produžavaju na 30 dana, te da rade treću smjenu i po tri-četiri mjeseca uzastopno bez pauze.

Bonus video: