Bar: Predstavili autentičnost i vjerski život Šestana

“Građanima naselja Arbanasi predstavili smo etnografsku autentičnost i vjerski život Šestana”
767 pregleda 6 komentar(a)
Šestani, Zadar, Foto: Privatna arhiva
Šestani, Zadar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.05.2016. 16:41h

Delegacija Udruženja građana Šestani iz Bara vratila se iz Zadra, sa proslave jubileja - 290 godina od iseljenja dijela stanovnika podrumijskog kraja u Zadar zbog otomanske invazije.

Vjerskoj i kulturno-zabavnoj svetkovini zadarskih Arbanasa, kojom je obilježen i blagdan gospe Loretske, prisustvovalo je 50-ak građana Bara i Ulcinja, a organizatori pohoda u ime Udruženja bili su Jozo Stanković, Velimir Marstjepović, Marko Marstjepović i prof. Neđeljko Necko Đurović.

“Tokom dvodnevne i veoma sadržajne posjete, predstavnici Udruženja učestvovali su u procesiji povodom Dana gospe Loretske, susreli se sa predstavnicima kulturno-umjetničkih udruga 'Arbanasi' i 'Vicko Zmajević', posjetili izložbu 'Arbanasi svom gradu', obišli katoličko sjemenište 'Vicko Zmajević' i Nadbiskupski ordinarijat u Zadru. Prisustvovali smo i obilježavanju jubileja prvog nogometnog kluba u Dalmaciji - “Hrvatskog sokola” utemeljenog 1910. u Arbanasima, a bili smo i u zvaničnoj posjeti kabinetu gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete”, rekao je ”Vijestima” Đurović.

Kazao je da je u razgovoru sa Kalmetom istaknuta je želja da se prodube svi vidovi saradnje Bara i Zadra i da se organizuju tematski obilasci prostora sa kojih su došli preci današnjih Arbanasa.

Domaćinima su iz Udruženja uručeni prikladni pokloni i naučne publikacije “Pleme Šestani” Đoka Dabovića i “Iz prošlosti Dukljansko-barske nadbiskupije” i “Prilozi za istoriju Barske nadbiskupije” mr Ivana Jovovića.

“U razgovorima sa brojnim građanima naselja Arbanasi u Zadru, nastojali smo da predstavimo etnografsku autentičnost i vjerski život Šestana i ukažemo na istorijske prilike koje su uslovile iseljavanje sa ovog područja. Poseban naglasak stavljen je na učestale pogrešne i veoma tendenciozne interpretacije ovog istorijskog procesa”, kazao je Đurović.

Bonus video: