Bar: Prosvjetari vjeruju da će zgrada za radnike biti završena u obećanom roku

U zgradi A6 već je podijeljen 51 stan za prosvjetu i za svaki se znaju imena njihovih vlasnika
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 21:26h

Ukoliko stambena zgrada A6 za prosvjetne radnike u Makedonskom naselju u Baru ne bude gotova do kraja godine, kako su nas prošle sedmice obavijestili iz AD 'ZIB' koje je izvođač radova, bićemo prisiljeni da se sa porodicama okupimo i uđemo u naše stanove, sa ili bez ključeva.

"Žao nam je što moramo ovo da pričamo, niko od nas ne želi da dođe do toga, međutim, zaista smo na to primorani", rekao je predsjednik barskog Sindikata prosvjete Milonja Kastratović.

On naglašava da je žalosno što u Baru, koji je prvi u Crnoj Gori, na takav način, počeo rješavanje stambenih problema prosvjetnih radnika, još nije završen nijedan stan, dok su u sredinama koje su se naknadno uključile u projekat - Pljevlja, Berane, Kolašin... ključevi odavno podijeljeni njihovim kolegama.

"Očekujemo da zgrada bude gotova do kraja godine, a potom i da bude obavljen tehnički prijem i podjela ključeva koje prosvjetni radnici čekaju već četvrtu godinu", podsjetio je Kastratović.

Rokovi, dodao je on, nijesu jedina muka barskih prosvjetnih radnika u vezi sa tim stanovima.

"Ostane li kamata od 6,4 odsto na stambene kredite Prve banke, doći ćemo u situaciju da rate budu u visini mjesečnih zarada. I bivše i sadašnje ministre prosvjete i zdravlja smo upoznali sa time da je nemoguće sa ovakvm platama izdržati takve rate".

"Na sastanku našeg sindikata 24. oktobra zaključili smo da tražimo smanjenje kamata na 4-4,2 procenta, što nam je ranije obećao ministar Slobodan Backović. To bi odgovaralo i nama i radnicima u zdravstvu. Napominjem da se u vrijeme kada je ova priča o zgradi krenula očekivalo da će naše plate da rastu", rekao je Kastratović.

U zgradi A6 već je podijeljen 51 stan za prosvjetu i za svaki se znaju imena njihovih vlasnika.

Kako “Vijesti” saznaju, takva situacija nije i sa 50 stanova za zdravstvene radnike, koji očekuju ključeve u istoj zgradi.

Nećemo valjda 20 godina raditi za ratu

Ako se ima u vidu da je kvadrat prodavan po cijeni od 700 eura, te da je, naveo je Kastratović, rok otplate kredita 20 godina, proizlazi da mjesečna rata za dvosoban stan, uz sadašnju kamatu, iznosi i do 411 eura, "tek nešto ispod prosječne plate u prosvjeti".

"A, gdje su tu još i potrošačka korpa, ostali životni troškovi, školovanje djece... Zahvalni smo i za plac i za lokaciju i za oslobađanje od komunalija, ali, iako ovoliko dugo čekamo stanove, nećemo biti srećni ni kada ih dobijemo sa ovolikim kamatama", rekao je Kastratović.

Galerija

Bonus video: