Bar: Simović položio kamen temeljac Kuće maslina

“Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara”, ocijenio je potpredsjednik Simović ističući da je ovaj projekat odgovor na realne potrebe i maslinara i sektora maslinarstva u Crnoj Gori, sa višestruktim efektima po očuvanje i promociju vjekovne tradicije maslinarstva, ali i razvoj Bara, turističke ponude i uopšte imidža Crne Gore
1611 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bara, Foto: Vlada Crne Gore
Detalj iz Bara, Foto: Vlada Crne Gore

U Baru se vrijedno radi, u Baru postoji jasna vizija razvoja na dobro svih građana, u Baru se prepoznaje liderstvo i timski duh menadžmenta lokalne uprave. U Baru, kao i u drugim opštinama, vidljiva je podrška Vlade Crne Gore, ocijenio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović povodom obilježavanja početka radova na izgradnji Kuće maslina u Starom Baru, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Potpredsjednik Simović, zajedno sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem, predsjednikom Društva maslinara Bar Čazimom Alkovićem i predsjednikom NVO Maslinijada Suljom Mustafićem položio je kamen temeljac za Kuću maslina, u čiju izgradnju i opremanje će Vlada Crne Gore uložiti više od million eura, navodi se u saopštenju.

“Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara”, ocijenio je potpredsjednik Simović ističući da je ovaj projekat odgovor na realne potrebe i maslinara i sektora maslinarstva u Crnoj Gori, sa višestruktim efektima po očuvanje i promociju vjekovne tradicije maslinarstva, ali i razvoj Bara, turističke ponude i uopšte imidža Crne Gore, navodi se u saopštenju.

“U Kući maslina će se proizvoditi i pakovati ulje po evropskim standardima, zatim, održavati radionice, seminari, obuke maslinara, ugostitelja i potrošača. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, biće izgrađen i opremljen prodajni i izložbeni prostor, koji će doprinijeti promociji crnogorskog maslinarstva i ostalih prepoznatljivih sektora poljoprivrede ovoga kraja”, kazao je Simović, navodi se u saopštenju.

Kako dalje kažu, on je naveo da svaki poljoprivredni sektor ima specifične potrebe, zahtjeve i pretpostavke za uspješan rad, ali da su brojne potrebe koje poljoprivrednici ne mogu mogu zadovoljiti individualnim naporima i ulaganjima.

“Jedan dio zadovoljavaju kroz rad udruženja, a stručne, savjetodavne i administrativne potrebe u mreži Savjetodavnih službi Ministarstva i Agro biznis centara. Zbog toga i zbog realnih očekivanja u pojedinim sektorima pokrenuli smo projekte: Kuća meda u Danilovgradu – kuća svih pčelara, Kuća voća u Andrijevici – kuća svih voćara, Kuća poljoprivrede u Bijelom Polju – kuća svih poljoprivrednika Sjevera i Kuća maslina ovdje u Starom Baru – kuća svih maslinara čiji početak izgradnje obilježavamo dana”, poručio je Simović, navodi se u saopštenju.

“Ovo su kuće naših vrijednih poljoprivrednika u kojima će moći dobiti sve što im je potrebno za njihov biznis: i nova znanja i savjete i razmjenu iskustava i unaprijediti konkurentnost svojih proizvoda”, poručio je Simović.

Prema riječima Simovića, prenosi se u saopštenju, prirodno je i pravedno da se Kuća maslina gradi upravo u Baru, koji se nalazi u središtu, između Ulcinjskog i Bokokotorskog maslinarskog regiona. Pored geografskog, kako je kazao, brojni su i drugi razlozi koji su opredijelili da Kuća maslina bude u Baru, od najvećeg broja maslina na području te opštine, Stare masline, duge tradicije manifestacije Maslinijade, brojnih maslinara koji baštine bogatu tradiciju, znanje i iskustvo, ali i energiju za nove iskorake, kao i postojanja mogućnosti obrazovanja u poljoprirednoj struci, u srednjoj poljoprivrednoj školi i ogranku BTF-a.

Raičević: Kuća maslina unaprijediće turističku ponudu Bara

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević ocijenio je da početak izgradnje Kuće maslina u Starom Baru, “mjestu gdje se susreću istorija i tradicija, zajedno sa našom perspektivom i budućnošću, dugo očekivani i željeni projekat koji dokazuje jasnu politiku Vlade o ravnomjernom razvoju Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako saopštavaju, Raičević je istakao da će projekat unaprijediti kompletnu turističku ponudu Bara, predstavljajući sponu između turizma i poljoprivrede, odnosno maslinarstva kao najznačajnije grane poljoprivredne grada Bara i turističke ponude.

“Realizacija ovog projekta je način da vratimo dug našim precima koji su pokrenuli maslinarstvo u Baru i u amanet nam ostavili stabla starija od 2.000 godina”, kazao je Raičević.

Za predsjednika Opštine, posebno je značajna činjenica to što se sve više mladih ljudi odlučuje da započne sopstveni biznis u ovoj oblasti, da revitalizacije stare i podigne mlade zasade maslina, što je, kako je kazao, najveći dobitak ove Kuće maslina, kaže se u saopštenju.

Podsjećajući na značaj porodice Nikočević koja je, kako je rekao, vjekovima vrijedno i posvećeno čuvala najstarije stablo masline, Raičević je naveo da danas započinje nova epoha maslinarstva u Baru, koja će kroz Kuću maslina imati svijetlu budućnost, objašnjavaju u saopštenju.

Maslinari zahvalni

Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara, najveće maslinarske organizacije u Crnoj Gori, koja broji više od 800 članova, iskazao je zahvalnost za obnovu barskog i crnogorskog maslinarstva Ministarstvu poljoprivrede i ministru Simoviću.

On je dodao da je i Opština, prepoznajući potencijal maslinarstva, dala dodatni impuls razvoju ove grane. Alković je istakao da je Društvo maslinara aktivno učestvovalo u planiranju projekta Kuće maslina i u tom dijelu se zahvalio Simoviću što im je ukazao povjerenje i bio, kako je rekao, spreman da uvaži potrebe i očekivanja barskih maslinara, kaže se u saopštenju.

Kako je sasopšteno, Alković je dodao da je na crnogorskim, posebno barskim maslinarima je da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Opštinom organizuju funkcionisanje Kuće maslina, kako bi na najbolji način valorizovali sve njene raspoložive kapacitete i učinili je samoodrživom.

Kako dalje kažu usaopšenju, predsjednik NVO Maslinijada Suljo Mustafić ocijenio je da je danas praznik maslinara.

“Početak gradnje Kuće maslina je veliko priznanje za napore i entuzijazam svih koji su od samog početka, a to je prije 18 godina, osnovali Društvo maslinara i pokrenuli manifestaciju Maslinijadu. Naša želja je bila da revitalizujemo maslinarstvo, da na novi i moderniji način pristupimo razvoju, obnovimo stare maslinjake i zasadimo nove. Da revitalizujemo Stari Bar i vratimo mu ono što mu pripada kao jezgru multietničkog i multikulturnog nasljeđa Crne Gore. Ponosni smo na sve što smo ostvarili”, kazao je Musfatić ističući da se ne bi uspjelo da nije bilo entuzijazma svih zajedno, volje čelnika Opštine Bar, ali i nesebične podrške Ministarstva poljoprivrede, kao i lično ministra Simovića tokom svih tih godina, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Obilježavanju početka gradnje ovog objekta prisustvovao je i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, navodi se u saopštenju.

Nakon uspješno sprovedenih postupaka javnih nabavki od strane Uprave javnih radova, Kuću maslina gradiće preduzeće “Bombeton”, prema rješenju projektantske kuće Arhing Inženjering. Izvođač se ugovorom obavezao da radove završi u roku od deset mjeseci od dana uvođenja u posao. Simović pozvao izvođače radova da poštuju ugovorene rokove, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako dalje navode, potpredsjednik Vlade pozvao je izvođača radova na Kući maslina da ne prekorači ugovoreni rok, da se na vrijeme završe građevinski radovi, kako bi se moglo ući u opremanje Kuće maslina i obezbijedio održiv biznis model koji će garantovati stvaranje nove vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Simović je ovom prilikom pozvao i druge izvođače radova na projektima gdje ima zastoja, kao što je u slučaju Kuće voća u Andrijevici da ubrzaju izvođenje radova, kako se ne bi ugovori raskidali, aktivirale date garancije i naplatili ugovoreni penali, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Simović sa rukovodstvom opštine: Ohrabrujući rezultati

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem i saradnicima, na kome je održna prezentacija rezultata i planova, potpredsjednik Simović je izrazio zadovoljstvo jasnom vizijom razvoja i timskim duhom lokalne samouprave, koji Bar vode putem razvoja, navodi se u saopštenju.

Kako dalje navode, on je istakao je ohrabrujućim rezultate u povećanju izvornih budžetskih prihoda od 27 odsto. Ohrabrujući je i rast od 10 odsto broja turista u odnosu na prošlu godinu.

Simović je na satanku ukazao na potrebu da u vrhu prioriteta lokalne uprave mora biti poboljšanje vodosnabdijevanja na cijelom području opštine, kao i pitanje prečišćavanja otpadnih voda, navodi seu saopštenju.

Potpredsjednik je pohvalio opredijeljenost lokalne uprave da ubrza valorizaciju nepokretnosti u skladu sa planskim dokumentima, to če, kako je ocijenio, biti uslov za razvoj novih turističkih kapaciteta – Maljevik, Čanj i drugi, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: